ВАС окончателно отмени максималната скорост от 120 км/ч по магистралите

OFFNews 16 януари 2023 в 15:50 32005 3

магистрала

Снимка Архив

ВАС отстрани противоречието за максималната скорост по магистралите.

Върховният административен съд окончателно отмени разпоредбата на чл. 73, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/ч максимална разрешена скорост за движение по магистрала.

Преди това - през април 2022 г., и тричленка на ВАС постанови същото, тъй като бе открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория В по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

Правилникът за прилагане на Закона за движение по пътищата е приет с постановление на МС от март 1996 г. Според чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Но той трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на правилника и закона.

При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, т.е. прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост.

Задължението на правораздавателните и административните органи да прилагат по-високия по степен акт не означава мълчалива отмяна на по-ниския по степен акт, именно поради изискването за правна сигурност, за да е ясно дали съответният подзаконов нормативен акт е отменен или не, доколкото адресати на същия са не само правораздавателните органи, а в случая - всички граждани в качеството им на водачи на МПС или на пешеходци, посочват от ВАС.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  3

  dolivo

  17.01 2023 в 08:20

  лесно се оправя, начаткай автоматични камери с разпознаване на номерата и софтуер, който автоматично праща глобата.

  Отстрани човека от този всъщност прост казус.

  да няма бутане на книжки с купюри и т.н.

  в цивилизованите страни от гнилия запад е автоматизирано.

  И за да не се оплакват че е изродско драконово има бюджет от няколко леки глоби годишно дето можеш да ги анулираш. Еквивалент на точкова система един вид

  15914

  2

  поп Дръвчо

  16.01 2023 в 17:16

  Изобщо не разбирам за какво е това ограничение така или иначе.

  Има 3 категории шофьори:
  1. Движещи се в общ поток със скорост 90-115км/ч според колкото е реално безопасно по разбитите "магистрали" - 85-90%

  2. Движещи се със 160-220км/ч, тях все едно глоби и актове не ги ловят, те са 5-7%

  3. Млади или неориентирани опитващи се да се движат със 140 и пречещи и на едните, и на другите.

  22553

  1

  dolivo

  16.01 2023 в 16:55

  ми да се изтрепем по пътищата освен...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II