"Убиецът на Вероника е рецидивист, трябва да е в затвора доживот"

OFFNews 04 юли 2015 в 09:28 2407 2

"Такива като него (Илиян Здравков, бел.ред.), които са доказани рецидивисти, не трябва да бъдат пускани. Трябва да им бъде наложено най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна", коментира бащата на 23-годишната Вероника Здравкова, която бе убита на 28 февруари край жп гарата в старата столица. 

Обвиняем за тежкото криминално престъпление е 39-годишният Илиян Здравков от Полски Тръмбеш, криминално проявен и многократно осъждан.

Убийството на Вероника е 8-мото престъпление на Илиян, пояснява баща й Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

На 4 юли върховните съдии потвърждават поредната присъда за убиеца на 23-годишната Вероника от Никопол - 4 години затвор за грабеж от миналото лято.

Илиян Здравков е трябвало да дочака решението на съда в затвора. Вместо това обаче на 28-ми февруари той отново посяга да краде и убива студентката Вероника Здравкова.

Според Трайков Здравков заслужава смъртно наказание, но тъй като това е недопустимо в страните от Европейския съюз, се надява убиецът на детето му да получи доживотен затвор без право на замяна. Родителите на студентката обаче са притеснени, че Илиян може направи самопризнания и по този начин да се възползва от процедурата „съкратено съдебно следствие“. В тези случаи наказанието се намалява с 1/3.  

Според адвокат Ивета Анадолска има равна възможност за всеки обвиняем да признае вината си и наказанието му да бъде намалено. Дори желанието на родителите на Вероника да бъде изпълнено и законът да бъде променен, то "тях няма да ги засегне, защото убийството е извършено в сегашните условия". 

И все пак е трудно да говорим за промяна в наказателния закон и ако правим такава трябва да сме внимателни, тъй като "една тухла може да бутне цялата сграда", предупреждават юристите. 

Вероника не е първата жертва на Илиян Здравков. През 93-та година той убива възрастна жена, но понеже няма навършени 18 години, се разминава със строгостта на закона. Оттогава многократно е осъждан за грабежи. Когато убива Вероника, е трябвало да бъде в затвора, за нападение от миналия юни, над друга млада жена – Кристина – и пак, заради дамската й чанта, и пак на метри от перона, но на Горнооряховската гара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови