Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ТЕЦ-Бобов дол на Ковачки гори незаконно боклук (видео)

OFFNews 13 февруари 2020 в 16:38 7978 3

ТЕЦ-"Бобов дол" е горил боклук, смесен с въглища, обяви главният прокурор Иван Гешев, който отиде на инспекция в централата. Заедно с него бяха министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на екологията Емил Димитров, хора от близките населени места и съветници от Общинския съвет.

Това стана малко след като Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.  

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ-„Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне", изреди Гешев.

От държавното обвинение уточниха, че извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до ТЕЦ-овете.

„Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове. Министърът на околната среда и водите пое ангажимент и ще сигнализира и за месния язовир "Дяково", където са констатирани над 20 случая на байпаси", посочи още Гешев.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух", бе категоричен шефът на държавното обвинение.

Той се закани, ако трябва, перманентно да се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, дори ако се налага, по няколко пъти на вечер:

„Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздухът, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух". 

"Това, което ще направи прокуратурата - ще контролира стриктно министъра на околната среда и водите дали прави това, което му е възложено - проверката на всички ТЕЦ-ове“, каза Иван Гешев.

Според министъра на екологията само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София.

„Циментовите заводи са се съгласили да разтоварват само на едно пристанище и ще вземат всички необходими мерки, за да докажат, че не извършват незаконна дейност”, посочи Емил Димитров.

„Само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София”. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

13.02 2020 в 20:15

Добро утро! Занапред очаквайте думи, а не адекватни действия. Останалото ще са бухалки по неудобни за зрелище по телевизора. След Черепа всички които трябва вече знаят че ще трябва да слушкат и да изпълняват.

15509

2

Бухльо

13.02 2020 в 18:29

Подкараха "старите" олигарси. Може и да реша, че има надежда...ако подкарат и новите.

14469

1

случайно прочетох

13.02 2020 в 18:25

Къде е видеото?
 
X

Подкастът на OFFNews