Цацаров пита законно ли е частни охранители да пазят вместо МВР

OFFNews Последна промяна на 12 март 2018 в 11:41 8901 2

Цацаров пита законно ли е да частни охранители да пазят вместо МВР

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни текстове от новоприетия Закон за частната охранителна дейност, с които се въвежда правото на частни охранителни фирми да пазят урбанизирани територии.

Законът беше внесен от депутати от ГЕРБ и приет скоростно на две четения, въпреки отправените предупреждения от бранша на охранителните фирми, че текстове от него противоречат на конституцията и европейското право. 

С атакуваните от главния прокурор текстове в Конституционния съд е предвиден нов вид охрана - на урбанизирана територия. Според допълнителните разпоредби в закона това са селищните териториии, които влизат в границите на населено място или селищно образуание, които са определени с устройствен план.

Според Цацаров текстовете противоречат на конституцията, според която осигуряването на обществения ред е приоритет на правителството:

"Главният прокурор счита, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, уредена в чл. 105 ал. 2 от Конституцията – да осигурява обществения ред. Наред с това недопустимо се засягат /прехвърлят се/ правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци", се посочва в искането на Цацаров.

Според него правото да се сключва договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

"Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред. Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия. Още повече и сега съществува възможност по ЗМВР да се изграждат звена „Общинска полиция“ за опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н. /чл. 94 ЗМВР/, които функционират при ясна законова уредба", се посочва в искането.

В него се посочва още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

Създава се непропорционална /и затова недопустима/ зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частно правни субекти, а не от предвидените по Конституция и съответните закони държавни органи.

Основният аргумент на главния прокурор е че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови