Танев иска затвор за агресия срещу учители и награди за меценатите

Предлага четиристепенна система на образование - училищно, колежанско, висше и клъстери

OFFNews 23 март 2015 в 15:31 3962 1

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Тодор Танев

Просветният министър Тодор Танев ще настоява за инкриминиране на физическите и словесни посегателства срещу учителите.

Той обяви това на брифинг днес, на който анонсира пакет от реформи в образователната система.

Според Танев насилието и неуважението в училище са сред основните проблеми, а за дрогата се говори все по-малко. По думите му МОН ще работи заедно с МВР за преодоляването на тези проблеми.

Министърът посочи, че втората стъпка по пътя към реформирането на българското образование е засилването на социалната корпоративна отговорност. За целта МОН ще учреди награда на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви, която ще се присъжда за меценатство в областта на образованието и науката.

Министерството ще предложи и двустепенната система на образованието да бъде заменена от четиристепенна, защото според Танев сегашната система не работи добре.

"На лице е вакуум на връзката между образование и производство, както и между образование и наука", обясни министърът.

Той предлага първата степен да бъдат предучилищното и училищното образование.

"Втората степен ще е за колежанското образование, което е вид професионално образование и е по Закона за професионалното образование. В него с минимални, но важни ключови промени е възможно да се получи това хибридно, интегрално колежанско образование, каквото го има в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания", обяви Танев.

"Еманципация на специалността е необходима, това не е някакво наше хрумване, така са структурирани университетите Харвард и Оксфорд", коментира министър Танев.

Третата степен ще бъде висшето образование, но с променена структура, а четвъртата ще са  Центровете за върхови постижения или или клъстерите.

"Но не тези клъстери, които сега съществуват. Новите клъстери ще са свързани с образованието и науката. В един такъв клъстер може да участват "структурни единици на висши учебни заведения", както частни или държавни изследователски звена и дадено производство, обясни министър Танев. Той допълни, че такива 25 клъстера има във Франция.

Тодор Танев обяви още, че майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен, както иска ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!