Quantcast

Танев има идея за университет за третата възраст

Очаква и пенсионери от Скандинавските страни, където през зимата "има много тъмни дни"

Нели Чолашка Последна промяна на 17 февруари 2015 в 16:31 5394 7

Просветният министър Тодор Танев има идея за създаване на университет за хора от третата възраст.

Той сподели това в кулоарите на парламента, след като отговори на депутатски въпроси по време на днешния контрол.

Става дума за нещо, което в България и в околните страни не е съществувало, то съществува в света в съвсем малки мащаби, преди всичко в англосаксонския свят.

Финансирането ще е по програми и няма да засегне класическото образование, уточни министърът. Той смята, че примерно фондация "Америка за България" може да прояви интерес към подобен проект.

Идеята му е в този университет да има и хора от третата възраст, които са жадни за нови знания, и млади, които да изучават специалност "Геронтологията" (общобиологична наука за възрастните организми).

Според Танев от университета ще могат да се възползват и студентите по история, които да записват спомените на възрастните.

"Нека дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да бъде по-пълноценен гражданин. Нека той да получи знания за философията на живота, за смисъла, за психологията и т.н., които наистина го вълнуват, нека да получи медицински по-систематични знания, защото има информация във вестник "Трета възраст" и други вестници, но тя не е систематична. Нека заедно с това да имат и нужното балнеолечение", обясни още Тодор Танев.

Той вижда бъдещия университет за третата възраст като център в региона, а и дори като европейски център.

Според просветния министър може да се привлекат дори пенсионери от Скандинавските страни. "Те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тук да научат нещо, имаме чудесни преподаватели, които на английски могат да говорят с тях", уточни Танев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 10:55

Всъщност, ако рекламираме района и привлечем скандинавски и японски пенсионери, този ще е направил повече за България отколкото останалите министри съсипват. Може пък да се превърнем в един Сингапур на Балканите.

17.02 2015 в 21:30

... за Вредните храни - всичко разбрах... ама за лайната от вредните храни - тях как ше ни ги таксуват???

хахахахахахахаха

(сигур тва ше се изучава в тях Юнивърситетз... щото, те милите, за 1дната храница и Апчетата... мамата!ви комунделска долна...)

17.02 2015 в 20:11

Няма да е зле първо държавните университети да започнат да функционират нормално ;)

17.02 2015 в 18:30

Всъщност, това не е нова идея на министъра, такива университети има в Англия. И според мен идеята е чудесна.

http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_the_Third_Age

17.02 2015 в 17:16

E, вече стана напълно ясно, че този човек или е загубил разсъдъка си, или употребява сериозно. Как може на такива хора да им се поверява толкова важен ресор?

17.02 2015 в 17:11

Добрия дядо Влади, водката извади и от много рок и жици не останаха старици. Да живее геронторола, да живее геронторола, чак до края и смъртта :)))))))))))))

17.02 2015 в 16:57

Професуре ,много добра идея ,ама дай да образоваме в истинските ценности,с истинските исторически документи и знания всекви,че и да ги научим на мислене,на ум и разум, най-напред дяцата, че си одат гламави и всеки дърт политически пергишин, ша ги отвлече от правата, цивилизационна и демократична идея и ще ги заглавичка с тия леви,крадливи "идеали"
Па и нека са позамогнем малце,па и да пообразоваме хората от 2-та възраст , че за тях хептен нема леб,а?