Quantcast

Танев: Матурата не хваща разликите между хората - не става за вход за ВУЗ

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2015 в 18:08 4642 6

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Министърът на образованието проф. Тодор Танев

"Матурите не хващат разликите между хората. Те не работят добре като вход за университет", заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев по време на блицконтрол в парламентарната комисия по образование и наука.

Министърът и университетски преподавател проф. Танев подкрепи твърдението си с примери от преподавателската си практика. По думите му студенти от един випуск с приблизително еднакви резултати от едни и същи матури, показват чувствително различна училищна подготовка.

"Никъде по света не се приема с матури", ядоса се министърът и все пак ясно заяви, че каквито и промени да се обсъждат, такива няма да има за завършващия през 2015 г. випуск.

Пред депутатите министърът коментира и идеята си за създаване на "университет за възрастни". Той обясни, че всъщност идеята му била да се създаде не университет, а колеж, в който 50% от хората да са възрастни, а другите 50% - млади хора. Взаимният обмен на знания, от които хората в съответната възрастова група имали нужда, щял да бъде и много интересен за историците, по думите на министъра.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 10:43

Наблюдавам го професора, странен е, но очаквам да видя резултати. Все пак да кажа, че обичам "скандалните" изказвания. След тях следва лавина коментари. Най не обичам сресаните безмислени фразички тип комуне/ченге, там всичко е правилно, а смисъл - никакъв. А колкото до матурите и входа в университета - според мен е редно да има един входен въпросник тип НБУ, защото мисленето и отговорите на по-нестандартно зададени въпроси е много важно...

18.02 2015 в 21:33

Дори и при този лесен вход във ВУЗ, България все още е далеч от средния процент вишисти. За това и се наливат пари от ЕС по ОПНОИР. цитирам по памет: Да се увеличат с 13% завършилите висше и да се намали с 11% отпадналите ученици. Това ще гледа Европа накрая дали парите са усвоени успешно. Тези индикатори са заложени от нашия МОН. Просто цитирам факти. За да се постгне - вие сами можете да си отговорите как

18.02 2015 в 20:20

Танев? Ама ти сериозно ли го каза това? Аман от неподготвени изказвания! Що все такива са начело у нас, бе!!! 'Ми то половината форум писачи да назначат на ключови позиции, по-добре ще се справят.

18.02 2015 в 20:01

Докато в България не се пребори системата с преписването нити един изпит няма да бъде реален. За да бъдат вход към университе матурите трябва да се "вземат" от много малко ученици, а не да отчитаме по комунистически образец - високи резултати.

18.02 2015 в 19:41

Този господин знае много за света явно. Може би кариерата му е типичната за българския преподавател -кон с капаци.
Да вземе да се позаинтересува аджеба дали в Дания, Холандия, Австрия, Германия, Великобритания и т.н. Не приемат само с матури. Портфолио се изисква за определени специалности.
Друг е въпроса, че матурите например по БЕЛ ни не показва способностите на децата да възприемат материала и да изразяват себе си, а продължават с зубрене на критика.
Омръзна ми от тъпанари, на които сме оставили децата си в образователната система.
Ето заради такива като този ги възпитавам да следват навън.

18.02 2015 в 19:12

Колега Танев, не знам как е "по света", но в Австрия и Германия приемат с матура, защото в тази част на света самото влизане в университет не е трудната част, а излизането. А в България е обратното.

P.S. Само за специалности с твърде голям наплив се провеждат някакъв вид входни изпити.