Танев: Матурата не хваща разликите между хората - не става за вход за ВУЗ

OFFNews 18 февруари 2015 в 18:08 5370 6

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Министърът на образованието проф. Тодор Танев

"Матурите не хващат разликите между хората. Те не работят добре като вход за университет", заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев по време на блицконтрол в парламентарната комисия по образование и наука.

Министърът и университетски преподавател проф. Танев подкрепи твърдението си с примери от преподавателската си практика. По думите му студенти от един випуск с приблизително еднакви резултати от едни и същи матури, показват чувствително различна училищна подготовка.

"Никъде по света не се приема с матури", ядоса се министърът и все пак ясно заяви, че каквито и промени да се обсъждат, такива няма да има за завършващия през 2015 г. випуск.

Пред депутатите министърът коментира и идеята си за създаване на "университет за възрастни". Той обясни, че всъщност идеята му била да се създаде не университет, а колеж, в който 50% от хората да са възрастни, а другите 50% - млади хора. Взаимният обмен на знания, от които хората в съответната възрастова група имали нужда, щял да бъде и много интересен за историците, по думите на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови