Седем съдии с отводи по делото на Ченалова

OFFNews 16 април 2015 в 16:41 4599 5

Седем съдии с отводи по делото на Ченалова

Съдии от Софийски градски съд си направиха отвод по делото за мярката за неотклонение на Румяна Ченалова.

Делото ще се гледа от съдия Веселина Ставрева, след като по него отказаха да се явят седем съдии -  Христинка Колева, Николай Николов, Евелина Папазян, Виолета Магдалинчева, Величка Маринкова, Александра Йорданова и Андрей Ангелов, съобщава "Правен свят".

Съдия Ставрева, която ще гледа делото, спечели конкурс за място в СГС миналата година, като преди това правораздаваше в Софийския районен съд.

Искането за постоянен арест на Ченалова беше внесено днес от прокуратурата и се очаква съдът да заседава по делото днес. Бившата съдийка от СГС е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Според "Правен свят" обвинението е свързано с висящо търговско дело в градския съд от 2013 г. То е по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД, а ответник по него е НЕК ЕАД.

Според обвинението на 22 април м.г. Ченалова, е извършила длъжностно престъпление, като в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за съдебната власт.

Документно престъпление пък е за това, че на същата дата, в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!