Прокуратурата поиска постоянен арест за съдия Ченалова

OFFNews 16 април 2015 в 12:57 3687 8

Прокуратурата поиска постоянен арест за съдия Ченалова

Софийска градска прокуратура е внесла днес искане за постоянно задържане под стража на съдия Румяна Ченалова. Тя е обвинена в длъжностно и документно престъпления, съобщиха от прокуратурата.

По всяка вероятност мярката за неотклонение на съдийката ще бъде гледана още днес.

Във вторник Ченалова беше обявена за общодържавно издирване, а по-късно същия ден тя сама се предаде на органите на реда и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

Стресът около разследването срещу Румяна Ченалова е отключил заболяване, което тя е имала от 10 години, обясни преди дни брат ѝ и неин адвокат Станимир Ченалов.

Той обясни, че тя е ходила на психодиспансер, за да бъде освидетелствана като нетрудоспособна. "В резултат от стреса се отключва заболяване, което е от 10 години. За това е насочена от специалист. Има много заболявания, които някой носи със себе си. Никой не е здрав напълно", коментира Станимир Ченалов, като обясни, че не става въпрос за "тежко психическо заболяване", а за състояние.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова, след като в телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, включително опит за "кражба" на френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова изложи позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС.

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд бе отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет за 6 месеца в края на януари.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Тогава тя бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация. Mакедонските власти вече прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!