Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Румяна Ченалова замесена в афера и по делото "Соло"

OFFNews 09 декември 2014 в 09:26 10394 14

Михаил Въжаров

Името на съдия Румяна Ченалова, която се оказа в основата на скандал с опит на съда да "открадне" собствеността на френска фирма, се появи и в афера, свързана с делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София. 

Подсъдимият Илиян Тодоров, който получи доживотен затвор на втора инстанция, се укри от правосъдието и в момента е в неизвестност. Съдия по делото на първа инстанция беше Румяна Ченалова, която оправда Тодоров с мотивите, че срещу него няма доказателства. 

"Съдия Ченалова го оправда по много интересен начин. Тя нямаше избор и трябваше да го осъди, но назначи безпрецедентна медицинска експертиза, дадена на скандален медик, срещу когото сме изпращали сигнали”, обясни пред Нова Михаил Въжаров, баща на на едно от двете убити момчета Кирил Въжаров. Той обясни, че с писмото разполага от много време, но доскоро не го е приемал на сериозно. Едва след като наяве излязъл случаят с френската фирма, той решил да оповести съдържанието на писмото.

"Подозирам я в много неща. В един момент промени отношението си към нас, което беше страшно очебийно. В съдебната зала едва ли не ние станахме подсъдимите, а Илиян Тодоров беше спокоен и усмихнат и тогава разбрахме, че нещо се случва”, каза той.

В студиото Михаил Въжаров донесе писмо, написано от Росен Райков, адвокат на родителите на другото убито момче - Васил Александров.  То е изпратено ден след прочитането на оправдателната присъда. В него пише за корумпираната ни съдебна система и се изтъкват връзки на съдия Румяна Ченалова с адвокатската гилдия. Тя е получила и обещание да я „дръпнат във ВАС, ако реши делото „правилно”.

"Убеден съм, че но го търсят, защото от девет месеца чакаме отговор от главния прокурор дали нещо се върши за това той да бъде заловен”, коментира още Михаил Въжаров. През годините той многократно намеква, че магистрати са помогнали на убиеца да избяга.

В нощта на 18 април 2009 г. бяха убити с нож Кирил Въжаров и Васил Александров. Обвинен за това бе Илиян Тодоров от Перник, чийто баща по това време бе общински съветник от БСП в града. Делото претърпя пълен обрат, след като на 9 декември 2011 г. състав на СГС го оправда заради косвени доказателства и липсата на пряк свидетел на убийствата.

Бащата на убития Кирил попита в ефира на Нова телевизия дали президентът Георги Първанов няма роднинска връзка с бащата на Илиян Тодоров. Той поясни, че няколко пъти е опитал да стигне до тази информация, но на определено ниво е разпъван чадър.

Писмото на адвоката Росен Райков до родителите на убитото момче беше предоставено на Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет, който обеща да направи проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!