Сарафов се разкая - подвел се от думите на Гешев, че децата му се уплашили от взрива

Шефът на НСлС нямало да позволи на човек, близък с Косьо Самоковеца, да петни името му

OFFNews 05 май 2023 в 17:46 6399 16

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Скандалът с т.нар. терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев днес премина през няколко обрата. Сутринта служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разби легендата, че в колата на Гешев е било семейството му. Самият обвинител №1 каза, че децата му пътували с него и много се уплашили от експлозията. В деня на инцидента неговият заместник и шеф на националното следствие Борислав Сарафов комчентира, че по чиста случайност няма загинали, дори обяви количеството на взривното вещество преди експертите да са се произнесли.

Обясненията на Демерджиев, че семейството на Гешев не е било с него и че по колата няма сериозни щети, въпреки нагнетяването на напрежението от страна на Сарафов, доведе до искане на оставката на зам. главния прокурор от депутатите на "Продължаваме промяната-Демократична България" заради "тежка манипулация". 

Няколко часа по-късно самият Сарафов изпрати позиция до БТА, от която стана ясно, че е бил подведен от думите на началника си Иван Гешев и че няма да подава оставка.

Ето какво гласи позицията на Сарафов без редакторска намеса:  

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си. В този смисъл искрено съжалявам, ако аз съм внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него, макар че това не беше изнесено първо от мен. Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“.

Междувпрочем, именно аз поисках съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране.

Същевременно няма да позволя доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години, да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства.

Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“. Продължавам да смятам, че България е правова държава и затова не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега.

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  16

  случайно прочетох

  06.05 2023 в 12:55

  От изявлението на Сарафов разбирам:
  -не обича да мисли
  -лековерен е
  -не може да направи елементарни логически връзки и то очевадни
  -не може да понесе отговорност

  Какво изобщо прави, като шеф на НСС?

  1956

  15

  sss700431

  06.05 2023 в 07:00

  Ще доживея ли ,да видя държавен хрантутеник да си подаде оставката след издънка? Особенно след такава. гьонсурат му се вика на това.

  7625

  14

  Trabajo

  05.05 2023 в 22:34

  даже да лъже като хората не може този некадърен гьонсурат.

  3655

  13

  ImBlack

  05.05 2023 в 21:14

  След демонстрацията на "обективност", "професионализъм" и "безпристрастност", които направи на мястото на инцидента как "ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите"
  3 кг. тротилов еквивалент;
  3м. кратер;
  "насочен взрив"
  и т.н. "факти".
  НАГЛО!

  900

  12

  Porr

  05.05 2023 в 21:05

  Най-пострадала, уви, се оказа джанката - резнали са я. И да цитирам нещо, което много ми хареса "Явно е извършено от атентатор-хомеопат"

  1000

  11

  PaulPierce

  05.05 2023 в 20:50

  3 килограма тротилов еквивалент, 5 метров огнен стълб, кратер.......този идиот е постоянно подведен от липсата на мозък

  22553

  10

  dolivo

  05.05 2023 в 20:26

  тесния професионалист се намери в тясно пространство - прокурорски задник?

  лъжливия Гешев драпа да си запази кожичката

  А снимките на прокурорите на протест бяха потресаващи, то от турбо фолк външности, до шопарчета грухкащи...

  -11

  9

  bat.galin

  05.05 2023 в 19:05

  аз приемам, че е бил подведен човека...
  и неволно се сещам за подобен случай : за Мата Хари, която подведе байхуй и му натъпка пачките и кюлчетата в чекмеджето докато спи.
  разберете ме правилно - съвсем неволно !

  318

  8

  Valioka

  05.05 2023 в 19:05

  "про***атурата", пардон...

  318

  7

  Valioka

  05.05 2023 в 19:04

  А какво да кежем за калъфите, които излязоха на протест за защита на прокоратурата?... ******** - тая дума системата за автоматично премахване на коментарите няма да я хване...
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС