МВР министърът: Гешев е пътувал без семейството при взрива. Автомобилът почти не е пострадал (обновена)

Маршрутът на главния прокурор е бил обичаен. Автомобилът е със защита от най-висок клас, няма как този взрив да го покоси, заяви Демерджиев

Мая Младенова 05 май 2023 в 09:59 8868 9

Иван Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

В автомобила, в който е пътувал главният прокурор Иван Гешев в деня на взрива, не е било неговото семейство. В колата е била само охраната, назначена му от НСО - шофьор и охранител.

Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на ген. Атанас Атанасов (ПП-ДБ). 

Атанасов попита министъра имало ли е членове на семейството на Гешев в автомобила, тъй като след взрива главният прокурор коментира, че семейството му много се е изплашило.

По-късно в кулоарите на парламента, пред журналисти и в отговор на въпрос на OFFNews, министърът уточни, че няма данни семейството на главния прокурор да е било в нито една от колите.

Гешев: Добре, че смених колите в последния момент. Децата се изплашиха много

Маршрутът на Иван Гешев е бил обичаен, той многократно е минавал по него, каза още МВР министърът от парламентарната трибуна. В кулоарите на НС той допълни, че Гешев "многократно е пребивавал на мястото", от което се е връщал във онзи ден. Отказа да каже дали той живее на въпросното място.

Демерджиев добави, че е видял автомобила, по него имало "незначителни щети  - дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет, няма никакви други щети".

Видът на взривното устройство (по данни на следствието - 3 кг тротил, б.а.) не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в този брониран автомобил, коментира Иван Демерджиев. По думите му колата на Гешев - бронирана лимузина "Ауди", е с най-високия клас защита от всички коли на НСО, много по-защитена от тази на президента.

"Израелски експерт"

Ген. Атанасов попита и каква е ролята на израелския експерт по контратероризъм, за когото е станало известно, че е участвал в работата по случая, както и кога е пристигнал той в България.

Демерджиев отговори, че как експертът е стигнал до местопроизшествието, могат да кажат от следствието. Той е пристигнал у нас час и половина преди инцидента.

"Да не са объркали нещо самолетите", иронично попита Атанасов.

За експерта съобщи шефът на следствието Борислав Сарафов. Той каза, че израелецът извършил оглед на местопроизшествието и е потвърдил, че взривът е бил много мощен и е представлявал реална заплаха за живота на главния прокурор.

В кулоарите на НС Демерджиев отново отказа повече подробности за конкретната работа на експерта и насочи въпроса към следствието. "Аз знам достатъчно много неща", вметна той в отговор на журналистически въпрос. И допълни, че "ако не бъдат изнесени от тези, които трябва да ги изнесат, ще ги изнеса аз".

Вътрешният министър не отговори директно на журналистически въпрос дали се разследва версия за инсценировка. Той каза, че не е твърдял, че става въпрос за инсценировка, но че всички версии трябва да бъдат проверени.

Междувременно, "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска оставката на директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заради т.нар. "атентат" срещу Иван Гешев, който коалицията определя като инсценировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

9

мнение от IP

05.05 2023 в 16:24

Е, няма изненадани. Гешев и Сарафов редовно си послъгват по най-елементарен начин.

2073

8

Johnny B Goode

05.05 2023 в 15:22

Тия са толкова некадърни, че чак жалки. Каквото ни всичкото, такъв ни и БГ Фалкони-то. Тъп като крив кюнец.

Kleta maika Bulgariq...

705

7

Деспин Митрев

05.05 2023 в 12:25

Накрая да не излезе пак някой пенсиониран военен на който му е писнало от мутри. Навремето Илийката спря да минева по пътя дето гръмна една мина :)

-529

6

6екеr4о

05.05 2023 в 12:15

Ако не ме лъже паметта самият Гешев в деня на "атентата" говореше за своите жена и деца!?

14469

5

случайно прочетох

05.05 2023 в 10:53

А пиратката Гешев ли я е хвърлил от колата или Сарафов, който е чакал в храстите? ;–)))))))))))))))

1419

4

Dido

05.05 2023 в 10:42

Сарафа, Ясенчу и Гешо са като тримата stooges - толко' са прости, че даже не могат да се съгласуват помежду си как и какво да лъжат...Казват че и ГешУ, и Горанчето, имат вили по "Ярема" и си ходят редовно...Няма ли нЕкой журналист да порови малко?

1000

3

bucher

05.05 2023 в 10:14

Ебаси пошлия, елементарен цирк.
Че е скалъпен цирк е без съмнение. Поне да го бяха направили с малко повече мисъл.
То направо не се трае , колко са елементарни.

-1650

2

ob1

05.05 2023 в 10:09

Да не казват, че орангутанът лъже? Не може да бъде :)

10298

1

AntiZ

05.05 2023 в 10:08

Руска школа, направо съветска. Лъжци, мошеници и откровени бандити.
 
X

Да помогнем на украинските деца!