Съдът задължи президентството да разсекрети стенограмата за КТБ

OFFNews 12 май 2017 в 21:18 7374 4

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Административният съд София-град отмени отказа на администрацията на президента да предостави стенограмата от консултациите през юни 2014 г. за Корпоративната търговска банка.

Според решението на съда, администрацията на президента трябва да заплати на журналиста Атанас Чобанов 310 лева деловодни разноски.

Решението на Административния съд София-град обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в срок от 2 седмици.

"Оспорваният отказ е немотивиран и незаконосъобразен, защото органът не може да се позове на „професионалната тайна по Закона за кредитните институции“, от една страна, а от друга – не установява на какво основание може да се приеме, че стенограмата е защитена по закон информация", пише в решението на Административния съд София-град.

През януари тази година администрацията на Румен Радев отново отказа да разсекрети т.нар. "стенограма "КТБ". Става въпрос за срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 година, в която е обсъждана ситуацията с КТБ преди банката да фалира.

Отказът на президентската администрация е по повод искане на главния редактор на сайта "Биволъ" по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Отказът е постановен с мотивите, че стенограмата съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Преди това са правени още две искания за разсекретяване на стенограмата. Първия път - от гражданина Стефан Стойков, и втория път - от бившия шеф на БСП Михаил Миков. И двата пъти администрацията на президента Росен Плевнелиев отказа достъп.

Искането на Атанас Чобанов е подадено на 16 януари 2017 г. - в края на мандата на президента Плевнелиев. Отказът обаче е даден в мандата на Румен Радев.

Същевременно днес Росен Плевнелиев заяви пред БНТ, че ако в момента е действащ президент, ще обжалва решението на съда.

Принципът е, че при държавния глава всички, включително политици, шефове на националната банка, други критични за държавата институции трябва да имат правото да говорят спокойно и да бъдат сигурни, че някои от аргументите и отговорните държавни разговори ще останат в рамките на институцията. Когато това правило се разбие, оттам нататък ние принизяваме тази институция, каза Плевнелиев.

Президентската институция е много важна в критична ситуация. Представете си, ако всичко до последната запетайка просто става публично, защото някой политик е решил да отиграе днес някаква ситуация, заяви още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

4

Biser Boychev

13.05 2017 в 15:17

#Промяна & #БорбаСъсСтатуквото
Според решението на съда, администрацията на президента трябва да заплати на журналиста Атанас Чобанов 310 лева деловодни разноски...

#КТБ
И каква стана тя???
Уж президентът щеше да е носител на 'промяната' и щеше да се бори със 'статуквото', а една стенограма отказа да 'разсекрети'... та да се наложи тъй нареченият 'независим съд' да му разпореди...

Но както е казал народът: "Гарван гарвана око не вади!"

#ТоваГоЗнаеВсякоХлапе
Сега въпросът ми с НЕповишена трудност е следният:

#Кой трябва да плати разноските по делото?
А. Президентът
Б. Съветникът му по правните въпроси
В. Данъкоплатците
Г. Извънземните

16193

2

SC

12.05 2017 в 23:33

Любопитни аргументи - имало професионална тайна и нямало обществен интерес. И така, до следващата фалирала банка.