Администрацията на Радев отказала да разсекрети „Стенограма КТБ“

OFFNews 01 февруари 2017 в 16:40 13281 7

Администрацията на Радев отказала да разсекрети „Стенограма КТБ“

Администрацията на новия президент Румен Радев е отказала да разсекрети т.нар. "стенограма "КТБ". Става въпрос за срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 година, в която е обсъждана ситуацията с КТБ преди банката да фалира.

Отказът на президентската администрация е по повод искане на главния редактор на сайта "Биволъ" по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Отказът е постановен с мотивите, че стенограмата съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Преди това са правени още две искания за разсекретяване на стенограмата. Първия път от гражданина Стефан Стойков и втория път от бившия шеф на БСП Михаил Миков. И двата пъти администрацията на президента Росен Плевнелиев отказа достъп. 

Новото искане е подадено от Атанас Чобанов на 16 януари 2017 г. в края на мандата на президента Плевнелиев. Отказът обаче е даден в мандата на Румен Радев. 

Няколко дни след отказа президентът Радев е признал, че не е чел стенограмата, като е поискал „малко време“ да се запознае и да реши дали да я предостави.

„Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко“, каза Радев. „Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност“, е заявил Радев пред Club Z.

Сайтът "Биволъ" припомня, че според медийни публикации на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

5

ognian123

01.02 2017 в 17:45

Радев може и да не знае всико ,но затова е длъжен да има компетентни съветници.Разбира се непоходящи са Корнелия и Йотова,но той е техен продукт.

15614

3

OTBPAT

01.02 2017 в 17:20

Т'ва да балансира "позицията" по повод 1 февруари ли?

42249

2

Denis Rizanov

01.02 2017 в 17:02

той младият комунист, другарят роисен плевелниев я кри цели 2 години и 8 месеца, сега тръгнали да бързат моля ти се...
Ма чакайте малко, да и се порадват и другите де, какво сте се разбързали толкова?
то не са нови партии, то не са призиви. Ми къде бяхте досега бе другари комунистически наследници?
Уж нова република, ма май само за вас. За останалата публика едно голо "да!" и обещание за 50% скок на заплатите... някога.