Петър Харалампиев с обвинение в ръководене на престъпна група

OFFNews 30 октомври 2018 в 15:31 6825 3

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за корупционни и други престъпления, съобщи bTV, като се позова на адвокатът му Николай Кокинов.

Харалампиев и още над 20 души бяха арестувани вчера при спецоперация в три български града за разследване на корупционни практики. От тях обвинения са повдигнати на още трима или четирима души, по думите на адвоката. 

При акцията си вчера от прокуратурата съобщиха, че разследват търговия с удостоверения за български произход, издавани неоснователно на чужденци.

Харалампиев е председател на ДАБЧ от май 2017 г. Той е председател на национално движение "БГ патриот". Преди да оглави агенцията, беше зам.-областен управител на София, бил е и част от управата на фондация "Българе". Той е юрист по професия, завършил е Софийския университет.

Реакцията на ВМРО

По повод акцията и арестите от ВМРО излязоха с позиция, в която се казва:

"Напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство".

"Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това.

Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Той е лидер на гражданското движение „БГ патриот“.

Каракачанов

След като бившият депутат Велизар Енчев заяви пред bTV, че структурата от години е свързана с ВМРО и изрази съмнения, че връзката може да се е пренесла и на равнище „корупционни схеми” с позиция излезе и лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Нито една стотинка не е влязла във ВМРО от издаването на български паспорти", увери той в интервю за Епицентър.бг. Той отхвърли като „клевети и доноси“ твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че „услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО“.

"Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето и да е не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", заяви Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

21.11 2019 в 14:57

Дърто назлобено борче

23293

2

Стефан

30.10 2018 в 23:42

Естествено, че не е. Нито той, нито за толкова време.
На това място от години работят клинични идиоти, които искат от българите невъзможното. Дали бутат на негрите не знам, и не съм се интересувал. Но лично няколко пъти съм се държал рязко, по принуда, с тамошни чиновници. Заради пострадали българи.
Сам в замяна съм получавал големи облаги. Целувка по бузата от жени, бутилка и чиния съвместно в кръчмата от мъже, за моя сметка, други приятни моменти.
Да. Разговорите с хора от ония места са тъжни. Но ние сме им длъжни.
Не вярвам във версията. Схема сигурно има. Умисъл - едва ли.

12362

1

Хуан

30.10 2018 в 19:27

Всичко много добре, ама е малко вероятно за малко повече от година Харалампиев сам да е разработил схемата, която да произвежда по 30-40 незаконосъобразни гражданства на ден. Пък и по 150 000 евро на ден да прибират(30 паспорта x 5000 евро), няма кой да ги остави.