Шефът на агенцията за българите в чужбина и 20 служители са арестувани

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2018 в 10:20 8190 1

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души са задържани днес в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията, съобщава БНР.

По информация на „Хоризонт“ разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество, преди около четири месеца.

Според нашите източници - в групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са били обиските в Плевен и Кюстендил, освен тези в София.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз.

Тарифата била 5000 евро, като според нашата информация на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения. Тепърва ще се изчислява каква е генерираната печалба, както и колко граждани на Украйна, Македония и Молдова неправомерно са получили българско гражданство.

Засега институциите, ангажирани с акцията, мълчат официално, като все още не е ясно - дали днес или направо утре ще има и подробности за престъпната група в Агенцията за българите в чужбина.

Специализираната прокуратура съобщи по-рано днес, че с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество разследват корупционни практики в Държавната агенция за българите в чужбина.

Предприети са процесуално-следствени действия, като на адреси в София, Кюстендил и Плевен се извършват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Това става в рамките на образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група за подкуп, документни престъпления и престъпления по служба.

В Кюстендил няма официален офис или представителство на Агенцията за българите в чужбина. Неофициално обаче се знае, че адвокати, юристи, посредници осъществяват дейност срещу заплащане като съдействат на кандидати за българско гражданство или за регистрация, откриване на бизнес и други в града. Коментарите са, че мизата е 50 евро на човек.

От областната дирекция на полицията отказаха коментар за провежданата тази сутрин специализирана операция за проверка на лица и адреси, свързани с Агенцията за българите в чужбина. Видимо няма оживление и полицейски действия.

Офис на фирма за превод и легализация на документи на чуждестранни граждани в центъра на Кюстендил е затворен, наблизо има униформен полицай, който също отказа коментар.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

30.10 2018 в 15:06

И сега без Бате Харо, Каракачанов и Джамбазко как ще я карат? Вий как са издържа патреодична партия знайте ли?!