Обвиненият в шпионаж в полза на Русия български генерал остава под домашен арест

OFFNews 10 март 2022 в 12:32 1888 0

Бригаден генерал Валентин Цанков остава под домашен арест, след като мярката не бе обжалвана от него и защитата му, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Цанков е един от заподозрени за шпионаж в полза на Русия. Той бе задържан на 2 март и бе привлечен като обвиняем, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На закрито заседание на следващия ден съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към престъплението и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние, напомнят от спецпрокуратурата.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската федерация в София, допълват от обвинението.

За прикритие на шпионската си дейност двамата са имали конспиративни срещи, предавали са информация с преносими карти-памет и криптиращи устройства, като ползвали шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми веднага министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните в хода на разследването данни за предприемането на мерки.

Заради участието на човек от руската дипломатическа мисия в българското МВнР бе извикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Тя обаче отказа и съобщи, че ще изпрати свой заместник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!