Генерал Цанков е един от заподозрените за шпионаж в полза на Русия

Ангел Марковски 02 март 2022 в 16:11 6892 1

Бригадният генерал Валентин Цанков е един от заподозрените в разследване за шпионаж в полза на Русия, според bTV, Mediapool и други медии. 

По-рано днес от бе съобщено, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет у нас.

Според прокуратурата руският дипломат е действал заедно с български гражданин – генерал от резерва, който е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд. 

Председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов коментира лаконично: 

"Това са казуси отпреди години. Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване".

Бригаден генерал (ОР) Валентин Цанков е роден на 25 август 1956 г., в град Пловдив. Завършил е военно училище, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция, Италия и Русия (в разузнавателната школа на армията на СССР). Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е директор на дирекция в МО, аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски. Експерт по национална сигурност в Центъра за изследване на отбраната и сигурността.  

Цанков беше и в комитета на Мая Манолова, който я издигна за кмет на София.

По-късно от прокуратурата съобщиха, без да посочват имена и инициали, че
от 2016 г. до настоящия момент българският генерал от резерва е бил шпионин на чужда държава и разузнавал.

Той е координирал действията си с руски гражданин, за когото е установено, че е с дипломатически имунитет - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!