Прокуратурата обвини български генерал в шпионаж в полза на Русия

Военният предавал чувствителна информация на секретар от посолството. Гешев похвали спецпрокуратурата и намекна за успехите, които жъне

OFFNews 02 март 2022 в 13:10 5834 1

Български генерал от резерва, участвал в мисии зад граница, работил в Министерството на отбраната и с достъп до чувствителна информация за ЕС и НАТО, е уличен в шпионаж в полза на Русия. Генералът е предавал секретна информация на съветник от посолството на Москва у нас с дипломатически имунитет.

Това съобщиха от прокуратурата на фейсбук страницата си.

За прикритие на неправомерната си дейност двамата са имали конспиративни срещи, предавали са информация с преносими карти-памет и криптиращи устройства, като ползвали шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им. 

На сайта на държавното обвинение стои далеч по-лаконична информация, от която се разбира, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление срещу България срещу гражданин на Руската федерация с дипломатически имунитет. Установено е, че той е осъществявал разузнавателна дейност на територията на България в противоречие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

Разкриването му е в резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност".

Главният прокурор Иван Гешев вече е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните в хода на разследването данни за предприемането на мерки.

Ето какво пише прокуратурата във фейсбук:

"Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация.

- образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна

- българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО

- за координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София

- за прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.
Извършени действия по разследването.

- провеждат се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин

- СП е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Припомняме, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание." 

Гешев побърза да поздрави в туитър двете структури за "поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на България". И използва случая да намекне, че специализираните структури бележат забележителни успехи.

"Надявам се политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи", пише Гешев 

Съветникът от посолството е седмият руснак, който в последните 2 г. властите уличават в шпионаж, прикрит с работата в дипломатическата мисия.

Миналата година на съд бе пратена престъпна група от шестима бивши и настоящи военни, предавали секретна информация на Русия. За неин лидер е обвинен 74-годишният Иван Илиев, който е бивш шеф в служба „Военно разузнаване“ в МО. Заедно с Илиев, когото прокуратурата нарече „Резидента“, обвинена е и съпругата му Галина, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство. Според разследващите Илиев вербувал още четирима души, сред които и зам.-шефът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО полк. Петър Петров.

Друг участник в групата е директорът на регистратурата „Класифицирана информация“ към парламента Любомир Медаров, както и служителят от военното разузнаване Димитър Влахов.

Шестият подсъдим също е служител на военното разузнаване и е единственият на свобода срещу гаранция, след като е направил самопризнания.

За шпионство в полза на Русия е подсъдим и лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови