Надежда Йорданова заварила 14 процедури на ЕК срещу България

Правосъдният министър категорично отхвърли твърденията на прокуратурата, че парите по Плана за възстановяване нямат общо със съдебната реформа

OFFNews 21 декември 2021 в 09:47 2061 0

Правосъдният министър Надежда Йорданова категорично отхвърли твърдението на прокуратурата, че парите по Плана за възстановяване и устойчивост нямат нищо общо с мерките, свързани със съдебната реформа. 

Тя посочи, че при встъпването си в длъжност е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях ЕК е готова да започне имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

"Целенасочено изкривяваха (от прокуратурата) фактите. България в няколко доклада, изготвени от Европейската комисия, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантират върховенство на закона", коментира Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че в последната редакция на плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", посочи правосъдният министър.

Тя напомни, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство, защото в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не ги дели на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", подчерта Надежда Йорданова.

Като спешна мярка тя очерта промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да има и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Тя бе категорична, че специализираното правосъдие е несправедливо и трябва да бъде закрито, защото "данните от тяхната работа са, меко казано, необнадеждаващи".

"Голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", изреди необходимите реформи Йорданова.

"Вярваме, че в Народното събрание има достатъчно народни представители, за които бъдещето на България е важно. Надявам се голяма част от тях да осъзнаят, че без тези реформи не можем да гарантираме бъдещето на децата ни и достойните старини на родителите ни", изтъкна министър Йорданова.

От думите й стана ясно, че министърът ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови