На свобода ли е Орлин Гигов? Мълчание от Софийския районен съд и от прокуратурата

Рени Петрова 17 март 2023 в 12:11 5399 0

Снимка

Серийният бияч на жени Орлин Гигов, който през януари преби и изхвърли гола и боса украинка в столичния квартал "Хаджи Димитър", е на свобода, научи OFFNews.

След случая други две жени и дъщерята на пострадала от Гигов, разказаха за ужаса, който са преживели. Въпреки това, оказва се, два месеца след последния побой, за който знаем, бившият служител на МВР-болница си е вкъщи. 

В края на февруари след запитване от OFFNews стана ясно, че само за 3 години прокуратурата е имала 10 сигнала срещу Орлин Гигов. По пет има образувани досъдебни производства, като по три от тях разследването продължава и има повдигнато обвинение, а по две е "поставен краен прокурорски акт" - тоест може разследването да е прекратено, но може и да предстои внасянето им в съда.

Изхвърлена гола на стълбището. Пребитата жена е втора жертва на барикадиралия се бивш шофьор в МВР

По останалите пет Гигов е "лице по жалба" - тоест, срещу него е бил подаден сигнал и жалба. По тези преписки не е образувано досъдебно производство и не е повдигнато обвинение. Причината е "липса на законовите предпоставки за това". С други думи - няма достатъчно доказателства, за да бъде подведен под отговорност.

За побоя над украинката Гигов получи обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. 

Повече от 24 часа МВР крие случая с битата и изхвърлена гола украинка в София

Опитите ни да разберем наистина ли Гигов вече не е в ареста до момента са неуспешни. От Софийската районна прокуратура първоначално поискаха да се свържем с тях следващата седмица, но и ни пренасочиха към Софийския районен съд. 

След многократни опити да се свържем със съда, от "пресслужба - информация" заявиха, че не предоставят подобна информация и ни препратиха към "наказателно отделение - информация", където опитите ни да се свържем не се увенчаха с успех. 

Неоткриваемо е и пресаташето на Софийския районен съд. 

Колко са жертвите на бившия шофьор към МВР болница Орлин Гигов не е ясно. Досега OFFNews знае за пет жертви - пребитата и изхвърлена гола и боса украинка през януари; друга жена, която съседи виждали преди това в блока, където Гигов живеел отскоро; двете жертви, които разказаха за ужаса пред OFFNews; и жена, живяла около месец под един покрив с него, чиято дъщеря се свърза с редакцията, след като прочела историите на другите жертви.

В началото на февруари от Софийския градски съд коментираха, че е честа практика задържаните да подават молби за освобождаване през няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови