КС: Шефът на КЕВР е назначен противоконституционно

OFFNews 21 юли 2022 в 12:00 5056 2

Станислав Тодоров

Снимка Министерство на енергетиката

Станислав Тодоров

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тогава парламентът избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и един нов член на комисията - Благой Голубарев.

Решението на Конституционния съд е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно.

KC бeше ceзиpaн oт 59 дeпyтaти oт групата на ГЕРБ-СДС. В искането си те настояваха за отмяна на решението на парламента, тъй като процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други. Според народните представители Тодоров не отговаря нито на предишните, нито на променените условия.

Те смятат, че са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати.

ГЕРБ-СДС съзря и погазване на Директивата за общите правила за вътрешния пазар на електроенергия.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова Станислав Тодоров не отговаря на изискванията за председателския пост на КЕВР. При избирането му тя обясни, че законът изисква той да е работил 5 години в лицензирано дружество - лицензиант по смисъла на закона, а той не е работил в подобно дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови