НС избра новия шеф на КЕВР. Той обеща, че регулаторът няма е пъдар, а двигател на промяната

Ружа Райчева 09 февруари 2022 в 20:31 3915 0

Снимка Министерство на енергетиката

Новият шеф на КЕВР Станислав Тодоров

След двучасов дебат, въпреки голямата съпротива на опозицията, най-вече на ГЕРБ, парламентът избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и един нов член на комисията - Благой Голубарев.

Депутатите първо избраха новия председател на КЕВР, като от 141 гласували народни представители 128 бяха "за", а 13 - "против". После избраха и новия член на КЕВР Голубарев - от 143 гласували народни представители 130 бяха "за", 13 - "против". И двата пъти ГЕРБ и ДПС не гласуваха, а от "Възраждане" бяха "против". 

"Искам КЕВР да не е пъдар на енергийния пазар, а двигател на промяната", заяви новият председател Станислав Тодоров в края на дебата.  

Той беше предложен за председател от "Продължаваме промяна". Досега беше зам.-министър на енергетиката в кабинета на Александър Николов, като изпълняваше длъжността по-малко от месец.

Освен това, Тодоров е бил водач на старозагорската листа на "Да, България" за парламентарните избори през 2017 г., но напуска партията едновременно с премиера Кирил Петков, който е бил член на Изпълнителния съвет на движението. 

Благой Голубарев е експерт в сферата на енергетиката от "Има такъв народ", както и техен кандидат-депутат на изборите през март и юли миналата година.

По време на заседанието на енергийната парламентарна комисия миналата седмица Тодоров представи концепцията си за управление на КЕВР. Той смята да постави клиентите в центъра на работата на КЕВР, не само по отношение на поддържането на поносими цени на енергията и ВиК услугите, но и в това да бъдат активен участник в трансформацията на енергийната система. 

ГЕРБ скочиха: Тодоров не е подходящ за председателския пост

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ) поиска за пореден път да бъдат изчетени и обсъдени автобиографиите на двамата кандидати, въпреки че това вече беше обстойно направено в енергийната комисия. 

Според Радомир Чолаков (ГЕРБ) Благой Голубарев изглежда "в пъти по-подготвен" от Станислав Тодоров за председателския пост.

"Стана практика да бъдат освобождавани хора с доста високи квалификации и на тяхно място да се назначават неизвестни лица с неубедителни биографии", смята Чолаков. 

Атанас Михнев (ПП) направи духовито включване в дебата: "Колегите искат да чуят автобиографиите на кандидатите, ами пуснете си записа от комисията бе, колеги. Казвате ни, че не казваме нищо - ами ние от вас не можем да вземем думата, бе колеги - вие си подавате реплики."

Думите на Михнев са по повод процедурните хватки от страна на ГЕРБ - Кирова и Чолаков си подаваха уж критични реплики, а всъщност просто си даваха възможност да говорят от трибуната. 

Енергийният експерт от ГЕРБ Жечо Станков недоумяваше защо така се е бързало с избора на председател на КЕВР, при положение, че обсъждането е можело да се случи другата седмица - на 14 февруари. 

"Сменихте си директора на "Булгаргаз", сега ще смените и председателя на КЕВР. Оттук нататък, колеги, цялата отговорност е във ваши ръце - пълна отговорност пред българското общество". 

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова Станислав Тодоров не отговаря на изискванията за председателския пост на КЕВР. Тя обясни, че законът изисква той да е работил 5 години в лицензирано дружество - лицензиант по смисъла на закона, а той не е работил в подобно дружество. 

"Имайте предвид, че ако изберете такъв председател, всяко едно решение не КЕВР впоследствие ще подлежи на оспорване и решенията на регулатора ще бъдат нелегитимни", предупреди Теменужка Петкова. 

Васил Стефанов (ПП) заяви, че автобиографиите на двамата кандидати са били публикувани дни преди обсъждането им в комисия и народните представители са имали предостатъчно време, за да се запознаят с тях. 

"Със сегашните изказвания мисля, че се търси някакви медийна сензация по въпрос, който вече е бил обсъден", каза Стефанов. 

Все пак в края на дебата новият председател на КЕВР Станислав Тодоров излезе на трибуната, за да защити името си:

"Голяма чест е да говоря от трибуната на НС. Ако има някакво несъответствие, обикновено съдът го решава. Може би съм управлявал договори на стойност над 300 милиона евро. Винаги съм отговарял директно пред ръководителя на съответното дружество, мога да заявя, че отговорно съм управлявал тези ресурс."

"Цените в България се определят от КЕВР. Популярната теза, че енергийният министър може да влияе е вярна само донякъде. Но КЕВР е регулаторът и този, който трябва да помогне на всички нас, включително и потребителите, да разберат защо цените са такива и защо така се формират." - заяви още Станислав Тодоров.

Според него "лошото идва, когато имаме такава свръхконцентрация на предлагането". Той е категоричен, че работата на КЕВР е да създаде такива правила, които да понижат цените:

"Има какво да се промени в работата на регулатора, въпреки че уважавам Иван Иванов като експерт и ръководител. Искам да променя това КЕВР да не е пъдар на енергийния пазар, а представител на промяната". 

В крайна сметка - въпреки съпротивата на опозицията - управляващото мнозинство избра Станислав Тодоров за председател и Благой Голубарев за член на КЕВР. Двамата се заклеха в пленарната зала.

"Станислав Тодоров е работил като юрист в Министерство на отбраната и е практикувал международно право с водещи в индустрията чуждестранни инвеститори в България. През своята професионална кариера се е запознал добре с електроенергийната система на България като ръководител на отдели за търговски договори, доставки и логистика. Има осем години мениджърски опит в сектор "Енергетика" по време на работата си в AES "Марица Изток 1". Благой Голубарев е инженер - специалност електрически мрежи и системи. Има над 39 години стаж в енергетиката, от които над 35 години е на ръководни позиции. Има специализации в Москва и Токио" - уточниха тази вечер от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!