Килърите от Бояна преплетени в роднински връзки

Владислава Тричкова 15 януари 2015 в 17:05 10816 0

Част от членовете на групата за мокри поръчки, която беше разбита при специализирана операция в сряда, са били в роднински отношения. 

Това стана ясно днес на брифинг в спецпрокуратурата, на която присъстваха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова

След като беше оповестено разкриването на групата, от МВР съобщиха, че за неин тартор се спряга дъщерята на бившия шеф на митниците Христо Кулишев. Според полицията Мила Георгиева се е занимавала с различни престъпления, сред които и ДДС измами.

Днес стана ясно, че в групата са участвали и синът на Мила Мартин, както и бившият ѝ съпруг Михаил Георгиев. Освен тях част от групата бил и биологичният син на бившия шеф на митниците Максим Кулишев

Вчера бившият шеф на митниците отрече да има каквато и да било връзка с Мила, с чиято майка е разведен от 1981 г. 

Мирослав Стоянов, Олег Попов, Георги Божилов и Антоний Янков са имената на останалите участници в престъпната група.

Засега се знае за общо 10 души, които били част от групата, като има вероятност и да са повече. Все още да не са открити или няма доказателства за тяхното съучастие, коментира ръководителят на апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова. 

8 от тези 10 участници са задържани, а двама се издирват - Мартин Георгиев и Пламен Цеков. От прокуратурата са категорични, че към момента нямат данни да са напуснали страната.

Попова каза, че са успели да разберат каква точно е била йерархичната зависимост в групата. Тя допълни и че са направени множество разпознавания, претърсвания на апартаменти, къщи и лични автомобили, като в 3 от лицата са намерени наркотици, а в апартамента на Мартин и Мила Георгиева е имало огнестрелни оръжия, скрити в специални тайници.

Престъпната група е обвинена за един успешен и три неуспешни опита за убийство, сред които са покушението през 2014 година срещу Тихомир Дочев-Мравката - един от подсъдимите за убийството на Бай Миле, и опитът за убийство на Радостин Петров Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и собственик на оборотни заведения в София и по Черноморието. През 2013 година в колата му бе поставено взривно устройство. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че са започнали действия срещу въоръжената организирана група през юни, когато са получили достоверна информация за поръчка за убийство от страна на Дочев. 

Причините за опитите за убийства са прозаични, а именно, „че някой пречи на някого в бизнеса”.

Общо петима от задържаните 8 участници са разпитани. Четирима пред съдия. Най-вероятно групата е започнала своята дейност през 2012 г., това показват свидетелските показания на задържаните. Важно е обаче да се знае, че всеки казва откога той знае, че престъпната група е започнала работа, подчертава Попова. 

В края на пресконференцията Светлозар Лазаров коментира статистиката, според която с всяка изминала година броят на разкритите убийства се увеличава. През 2012 г. са станали 136 убийства, 74 от тях са разкрити. През 2013 г. от общо 105 са разкрити 53 убийства, а през изминалата 2014 г. разкритите са 79 от общо 109 убийства, което се равнява на 80%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови