Как работи румънската антикорупционна прокуратура

Мая Младенова Последна промяна на 17 март 2017 в 15:50 12013 4

Снимка Сергей Антонов

Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния (DNA) е едно от двете специализирани звена, създадени в страната в в областта на правосъдието и вътрешния ред в унисон с препоръките на ЕС.

DNA е прокурорска дирекция за борба със средно големи и големи корупционни престъпления, престъпленията с власт и злоупотреби с евросредства. Другата специализирана структура е за борба с организираната престъпност. 

DNA се радва организационна, функционална и финансова независимост, вкл. от главния прокурор на страната. Решенията и действията й подлежат единствено на съдебен контрол. Това предпазва спецпрокурорите от натиск. Никой, дори ръководителят на дирекцията, няма право да спира разследване или да го прехвърля на друг прокурор.

Към DNA работят прокурори (195 души), съдебни полицаи и агенти (220) и специалисти (70) в области като икономика, финанси, банкиране, митническо дело, IT и др.

Дирекцията разследва корупционни престъпления с щети над 10 000 евро. При нея попадат и престъпления, независимо от материалните щети, с извършители депутати, сенатори, министри, държавни секретари, магистрати, висши военни, полицаи, председатели и зам. председатели на окръжни съвети, кметове, ръководители на институции и митничари. DNA разследва и престъпления с еврофинансиране.

Всеки гражданин или фирма има право да подаде сигнал за корупция.

Не право, а задължение да сигнализират дирекцията имат хората на ръководни постове, служби и органи за обработка на данни и прокурори. Неспазването на тези задължения води до съдебна отговорност.

В помощ на разследванията си спецпрокуратурата използва следователи под прикритие, наблюдения над банкови сметки, СРС, достъп до IT системи, премахване на банкова и професионална тайна. 

Тя разчита на ефективни законодателни инструменти като разширени правомощия за конфискация; параграфи за ненаказване; параграфи за намаляване на наказанието; споразумения за признаване на вина; признаване на вина и дело по опростена процедура.

Въпреки високата ефективност DNA също среща трудности в работата си. Една от пречките към осъдителни присъди е режимът за осигуряване на имунитет на депутати и министри. Поддържането на законодателната рамка също е предизвикателство, както показаха последните протести в Румъния. Те избухнаха след опит на кабинета да декриминализира голяма част от престъпленията с власт. Имало е и опит за отслабване на действието на спецпрокуратурата чрез намаляване на бюджета й. Тогава гражданското общество отново помага това да не се случи.

Резултатите са впечатляващи

Само за 2016 г. обвиняемите с окончателни присъди са: 1 министър, 2-ма сенатори, 8 депутати (сред тях бивш вицепремиер), 1 евродепутат, 5-има председатели на окръжни съвети, 9 кметове и 32 директори на държавни органи и компании. 

90 на сто от делата на прокурорите от DNA завършват с осъдителна присъда. Едва 4 от 1200 миналата година са били върнати за доразследване. 

Дейността на DNA е върнала на републиканския бюджет на Румъния 667 млн. евро от конфискации. Сред конфискуваното имущество са 2 имота във Франция на стойност 3,5 млн. евро и две вили в Испания за около 500 000 евро.

*Данните са от презентацията на главния прокурор от DNA Лаура Кьовеши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

4

Denis Rizanov

17.03 2017 в 18:25

Несъществува подобно съчетание като независим човек, независим орган, независима организация. Никъде не съществува,


Напротив! Съществува. Искали са кажат, не че няма ора и организации със зависимости, а че има такива ОТ КОИТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ.
Давам пример - министърът каруцар от ткзс-то перчем ебемчев.

42250

3

Denis Rizanov

17.03 2017 в 18:23

Чета го тва нещо и ме напушва смях. Как била "работила" румънската особена прокуратура.
Ма вижте как е работил Народният съд бе.
))))))
Няма лабаво! Точ в точ. Акуратно. Бързо и безапелационно.
И най-важното напълно демократично и в духа на приетата харта след края на ВСВ за сформиране на Нюрнбергския процес.

Ало, шорошорастите и обикновните европедерасти, Народен съд не е имало само в България. Преди да си отворите плювалниците и да се изсерете на метеното, вземете прочетете малко. Нашият съд е бил направо цветя и демокрация. И като изпълнени присъди и като осъдени.
Мда-а-амммм.
Съд! Народен съд, а не някакви си там анти-манти не знам какви си за и против корупцията.

14612

2

случайно прочетох

17.03 2017 в 17:24

485 служители са събрали доказателства за 870 присъди за 2016г!
Бюрокрацията е майка на корупцията.Тук ще назначат 4000 служители с нулев резултат!

14355

1

neverland

17.03 2017 в 16:04

Емиии...браво на хората, дай боже и тук нещо подобно да се случи.

Впрочем, и тук, след време ще се реализира нещо подобно или и дори по-добро, въпросът е след колко време(20-30-40 год)

А, само за протокола:

Несъществува подобно съчетание като независим човек, независим орган, независима организация. Никъде не съществува, нито в Австрия, нито в Швейцария, нито в САЩ. Всеки е зависим от някого или нещо. Въпросът е тази зависимост да не боде очите на масата, да е интелигентно направено.