ВСС спретна другарски съд за Лозан Панов, докато той беше домакин на Кьовеши

Юлиан Христов 16 март 2017 в 13:21 9727 7

ВСС спретна другарски съд за Лозан Панов, докато той беше домакин на Кьовеши

Снимка Сергей Антонов, OFFNews

На заседанието си днес Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе извънредно изслушване на уволнени от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов служители. Това се случи в отсъствието на Панов, докато той беше домакин на среща с главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция (ДНА) Лаура Кьовеши

Изслушването на уволнените служители беше проведено по инициатива на Галя Георгиева и беше одобрено от съвета с 14 на 6 гласа като извънредна точка в дневния ред на заседанието. Мнозинството във ВСС не се разколеба от мотивите, че става въпрос за трудовоправен спор, който ще се решава от съда. Поне засега Панов се размина и от ревизия на кадровата политика в съда. Според главния прокурор Сотир Цацаров, който беше поканен на срещата с Кьовеши, но не присъства на нея, е редно Панов да бъде изслушан.

В подкрепа на Галя Георгиева се изказа Ясен Тодоров, който е един от противниците на т.нар. "румънски модел" и също не присъства на срещата с Кьовеши, въпреки че беше поканен. По думите му съдебните служители не са втора категория хора. "Спомням си с какви аплаузи бяха изслушани съдиите от СРС, тогава беше голямо достижение на демокрацията. Тези хора буквално са изхвърлени на улицата, да знаете в какво унизително положение са поставени те. Да не ги изслушаме, би означавало високомерие от наша страна и заравяне на главата в пясъка", каза той. 

В интервю за сайта "Блиц" от вчера Тодоров изрази мнение, че у нас румънската прокурорка е използвана за политически цели. 

"Нямам зад себе си своя Клаус Йоханис (президент на Румъния, бел. ред.)", каза председателят на ВКС при откриване на срещата с Кьовеши. Той коментира и провокациите от страна на евродепутата Николай Бареков. По време на презентацията на румънската прокурорка в зала "Тържествена" на ВКС активисти на политика блъскаха по вратата, тъй като не бяха допуснати от съдебната охрана. 

"От момента, в който организирахме това мероприятие, провокациите започнаха. Думите против мен и моя гостенин показват, че сме на прав път", каза Панов. "Виждам доста празни места", така той коментира отсъствието на представители от прокурорската гилдия и от ВСС.

"Съжалявам, че не виждам колеги от ВСС. През министър-председателя, членовете на ВСС, прокуратурата и други поканени не присъстват. Това имах предвид, като казах, че нямам подкрепа", заяви Панов.

Самата Кьовеши коментира, че е имала срещи с представители на българската прокуратура в Румъния. Тя посочи, че в петък ѝ предстои среща и със Сотир Цацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

8

Nik68

16.03 2017 в 21:33

№4 Ленка. Може би си патреот, може би си клоун, може този тъп изказ да ти допада, Пиши си за правУславието и за кавито се сетиш глупости, но Името на България изписвай без правописни грешки и С главна буква. Внимавай в тази картинка правУславни и ни незнам си какво Шипка с ножовете, ни левия ти уклон ти дава право да прекаляваш със глупавите си заигравки. Във всичко трябва а има мярка.

10571

7

Hissarion

16.03 2017 в 17:14

Има си български Клаус Йохансон - Цецо Цветанов също върти далавери с апартаменти. А или не, чакай, това беше тъст му.

12761

5

cepcem

16.03 2017 в 17:00

Лошото е, че вместо да излезем на улицата за да защитим Лозан Панов, ние си натискаме парцалките пред компютъра и му стискаме палци да издържи натиска. Те за това толкова години се влачим по корем с "Перестройката".

12236

2

News

16.03 2017 в 16:09

"Всички сте за затвора от ВСС, но и да не влезнете ще горите в Ада" Заедно с Бареков, който до преди минути по ЕВРОКОМ плю на воля по г-н Лозан Панов, защото го бил осъдил в дело срещу Иво Прокопиев! Не стига, че в България всички са си глътнали езика пред всемогъществото на прокуратурата и мафията и смели гласове, като този на г-н Лозан Панов със свещ се откриват, ами и този тарикат Бареков намерил пак трибуна да замърсява още и още и без друго мъглявия ефир. Жалко за Евроком! Жалко и за Николай Колев, който правеше впечатление на толерантен водещ. Да мълчиш като глухоням пред помията, която Бареков изля срещу един от малкото смели и достойни хора в тази страна обречена на лъжа, ограбване, бедност и несправедливости - това е недостойно!Явно - започва се! Поредното Яне си има вече трибуна. Атака към малкото смелчаци ударили плесник на КОЙто и да е от подлеците в България.

17156

1

aviatora

16.03 2017 в 15:21

Всички сте за затвора от ВСС, но и да не влезнете ще горите в Ада