Quantcast

Иван Гешев: Няма да допуснем демонизиране на магистрати

OFFNews Последна промяна на 05 август 2019 в 10:23 3934 4

Снимка БГНЕС, архив

Единственият номиниран за главен прокурор заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев излезе с позиция до медиите, чрез която благодари на колегите си от прокурорската колегия за номинацията си и се обявява срещу "представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй". В изпратения до медиите днес текст той се обявява в защита на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура с думите: "На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено с всички позволени от закона средства".

Позицията на Гешев, разпространена от Върховната касационна прокуратура, вероятно е провокирана от статия във в. "Капитал" на журналиста Росен Босев от 2 август 2019 г. В нея се разказва как единственият номиниран за главен прокурор е получил подкрепа от следствия и прокуратури. В текста се казва: "На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по телевизията заради публичните акции от ерата "Гешев". Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега".

Ето какво се казва дословно в позицията на Гешев (оригиналният правопис е запазен - бел. ред.):

Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили.

Опитите за политически натиск за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор.

От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието “Халифакс“.

Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

4

zuljin

24.08 2019 в 17:19

Ти си за въжето бе нещастник!

8362

3

Хуан

05.08 2019 в 12:52

Абе никой никого не демонизира. Само кажи от къде ги измислихте тия пръскачки.

13409

2

мнение от IP

05.08 2019 в 11:00

Ами явно Иван Гешев го влече както политиката, така и медийните изяви, но е добре да проверява значението на думите. "Демонизиране" !? Отделен въпрос е крайно лошият вкус човек с огромна репресивна власт да се изявява по този начин в публичното пространство.

16101

1

order

05.08 2019 в 10:55

А че тя тази Силвия нам коя си сама си даде оценката пред цяла България, за себе си и за цялата приквиратура ... А тя е смях, некадърност и съжаление....