Гешев: След закриването на спецправосъдието наркотици заливат страната

Според обвинител №1 е изключително опасно КС да отмени правото на прокуратурата да противодейства на административния произвол

OFFNews 29 септември 2022 в 11:47 1734 3

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

След закриването на специализираното правосъдие наркотиците заливат страната, обяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Той отново обясни, че специализираните структури са били "най-ефективното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност и тероризма".

"Плодовете ги берем и ще ги берем - емигрантски натиск, наркотиците масово заливат улиците", посочи още Гешев и запита:

"Къде виждате държава. Може би в това, което се е случило снощи, че дрогиран шофьор уби 22-годишно дете в Шумен? Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас? Или може би в колегата, който беше убит, отново от пиян шофьор? Или може би случаят на Околовръстното? От 2 г. прокуратурата говори, че това е един социален проблем. Социална епидемия. И резултатът е никакъв."

Ръководителят на държавното обвинение не пропусна случая да отбележи, че прокуратурата не робувала на лично его, корпоративни цели, а работи за гражданите. 

"Няколко парламента се занимаваха с хладилника в държавното жилище, с дипломата ми отпреди 30 г., но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани", обобщи Гешев.

Според него изключително опасна е възможността Конституционният съд да обяви в разрез с основния закон разпоредби от Закона за съдебната власт, които дават правомощия на прокуратурата да възлага на държавните органи проверки и ревизии при данни за незаконни действия, както и да прилага мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено закононарушение.

По думите на Гешев въпросните правомощия са защита на гражданите срещу бездействието на администрацията. Но смята, че КС няма да отмени текстовете, тъй като темата била изяснена.

"Това е изключително опасно, защото е един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол. Аз съм сигурен, че няма да се случи, защото е безспорно изяснена тази тема според юриспруденцията ни. Това, което се иска, е, ако държавните институции не работят и не си изпълняват задълженията, българските граждани чрез прокуратурата или прокуратурата да нямат право да питат дали тези институции работят или не", разтълкува питането на служебния министър Крум Зарков до КС.

Зарков мотивира искането си до КС с факта, че надзорът на прокуратурата не е последващ, а се превръща в предварителен и се разпростира върху дейността на изпълнителната власт.

"Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по контрол и регулация. Ако прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни регулаторни органи?", отвърна с въпрос Зарков и допълни: "Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

30.09 2022 в 12:01

Дрън дрън Гешев, наркотиците на вътрешния черен пазар ги има отпреди и то в големи количества. Печалбата обаче е мижава, за едрия бандит.

Най-много има транзит за ЕС през нас, под чадър на точно тези прокуратури. Там са големите пари и келепира.


10212

2

Човека

29.09 2022 в 12:29

Сериозно ли бе, капут? А "нормалната" прокуратура, на която си ръководител, с отглеждане на тикви ли се занимава? С приятелите от герб поработихте здраво за повсеместно беззаконие и безнаказаност последното десетилетие. По новините ви берем плодовете.

-490

1

EA Trash

29.09 2022 в 11:52

Така е, щото твоите хора ги разпространяват!
 
X

Да помогнем на украинските деца!