Финално: Европрокурорите у нас ще могат да действат независимо от Гешев

Ружа Райчева 27 юли 2022 в 17:20 6875 8

Главният прокурор Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Главният прокурор Иван Гешев

Депутатите окончателно приеха законодателни промени, с които се създава независима от българската прокуратура и съответно от главния прокурор Иван Гешев администрация за европейските делегирани прокурори у нас.

От 140 гласували народни представители, "за" бяха 114, "против" - 25, само един депутат се въздържа. Подкрепата за законопроекта на Министерския съвет дойде от досегашните коалиционни партньори, като за пръв път от седмици насам ПП, ДБ, БСП и ИТН гласуваха в синхрон и подкрепиха законовите промени. От опозицията гласуваха против. 

По този начин делегираните европрокурори се обособяват в самостоятелна организационна структура, получават собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура следва да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на новата структура.

Стъпка към независима от Гешев структура на европрокурорите

Според приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт, Закона за специалните разузнавателни средства и НПК изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да използват специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европрокуратурата.

Финансовите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Прокуратура в прокуратурата?

Според депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев този закон цели да създаде прокуратура, различна от националната - "прокуратура в прокуратурата". Крум Зарков отговори, че законът ще направи така, че европрокурорите да работят самостоятелно от българската прокуратура и затова има изключителна важност. 

Бранимир Балачев все пак продължи да настоява, че идеята на МС е противозаконна. По думите му европейската прокуратура няма право да иззема ролята на българската. "Никъде не съществува такова чудо, каквото ние се опитваме да създадем!", каза той. 

"Каква сграда ще правите за 6 човека плюс един съдия? Как ще променяме камара закони заради тях, не си давате сметка какво правим!", недоумяваше Балачев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която също присъстваше на дебата, го поправи, че българските делегирани европрокурори всъщност са девет и че днес главният европрокурор Лаура Кьовеши поиска определянето на още 6 прокурори в България, предвид тяхната голяма натовареност. 

Правосъдният министър Йорданова обясни, че законопроектът спазва препоръките на европейската прокуратура.

Явор Божанков (БСП) подчерта, че йерархията на българската прокуратура е проблемна и главният прокурор има "твърде много правомощия да се меси".

Петър Петров (Възраждане) е на мнение, че мотивите на законопроекта са абсурдни. Той директно обвини Божанков, че не може да говори по темата, тъй като "надали някога изобщо е виждал прокурор на работа". Според Петров с този законопроект се демонтира самостоятелността на българската прокуратура. 

В крайна сметка след близо 3 часа дебати в пленарната зала депутатите приеха законопроекта на второ четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

8

хr4

28.07 2022 в 14:13

Коко, за протокола-Сашка е трол на Израждане.

6145

7

kokoten

28.07 2022 в 10:49

...софтуериста,у планината кукуруз не расте,но както и да е....минусите не са фалшиви,а са си истински и отразяват отношението към глупостите които пишеш.Тук хората се дразнят(поне по-голямата част)от хора които подкрепят ГРОБ и дериватите му....в това отношение приличаш на Сашето(има много никове),това е един особено неграмотен и силно дразнещ трол на ГРОБ...така че,хич не се прави на човек който,ни е ял лука,ни го е мирисъл,ами си помисли и си смени или името или сайта(на мен няма да ми липсваш)....

1220

5

хr4

27.07 2022 в 19:07

Софтуериста, аз от кога му разправям на Йончев да си оправи системата за гласуване, ама ей на! Да ти обеснА:
системата е наследство от форумЪТ(където има жестока модерация и не се позволяват волности-разбирай тролове и ботове) и там това работи. Тук един вот НЕ е равен на една точка. Т.е. има хора които ти дават един вот, но ти таксува 2, 3, 5 или 10 точки(зависи от рейтинга-твоя в случая е 610). Т.е. минуси са ти набили пет човека от които един с -10т, двама с -2т и и трима(в т.ч. и аз) с по -1т. Ся по-ясно ли е? Системата е тъпа, ама имаме това което имаме.
По темата:
изключително важно е, европрокурорите да НЕ са подвластни на гешефтурата защото евросредствата са едно от най-големите пера които поддържат мутроолигапхията. По тоя начин кака Лара направо ги хваща за гушата и им спира въздуха. Покрай тая работа ще се решат и доста други проблеми...

6145

2

kokoten

27.07 2022 в 18:14

....като се има предвид как са се наточили Мутрягата,Свинята и цялата пасмина да крадат точно от европарите(то други няма),създаването на такава структура е просто наложително....ако пък и успеят да спасят некой лев-евала.....дано и да успеят да тикнат некой в затвора....така се почва, с малки стъпчици и току-виж Просто Киро, Мравояда, Гнома и Цона, вече не са просто смешници,а хора започнали да вършат онова за което сме ги избрали и фекалии като Krasimir T.Georgiev ще отидат да торят кукуруза на село.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!