Стъпка към независима от Гешев структура на европрокурорите

Според ГЕРБ това би било "прокуратура в прокуратурата", според Крум Зарков така Гешев няма да може да контролира европрокурорите

Ружа Райчева 14 юли 2022 в 16:25 3166 0

Депутатът от БСП Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Депутатът от БСП Крум Зарков

След почти четиричасов дебат Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт на първо четене, с които се създава независима от българската прокуратура и съответно главния прокурор Иван Гешев, администрация за европейските делегирани прокурори у нас. 

От 166 гласували народни представители, "за" бяха 125, "против" - 41, въздържали се нямаше.

Идеята на законопроекта, внесен от Министерски съвет, е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

Законовите промени ще оправомощят европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост.

Приети бяха и промени на първо четене в Закона за специалните разузнавателни средства и в НПК, с които изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Необходимите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

ГЕРБ: Искате да създадете прокуратура в прокуратурата

Нежното острие на ГЕРБ по правни въпроси Дани Каназирева обяви, че в законопроекта има противоречия, които се надява да бъдат отстранени между първо и второ четене. Според нея проектът противоречи на идеята на управлението на местно ниво, тъй като създават нова организационна структура на децентрализирано ниво, която не е подчинена на централните органи, а има собствен административен ръководител. 

"Всеки европейски делегиран прокурор следва да бъде подчинен на местната централизирана структура. Предвидили сте, че пленумът на ВСС приема правилникът на администрацията на европейски делегирани прокурори. Това отново противоречи на регламента. Това е намеса в независимостта на колегиума на ВСС", каза Каназирева. 

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов опонира на Каназирева като посочи, че според разпоредбите на законопроекта ръководителят на админситрацията е само с такива функции по отношение на администрацията, но не е ръководител на останалите европейски прокурори и в тази връзка няма проблеми с конституционния ред и регламента.

Каназирева продължи да настоява, че европейската прокуратура не е създала правна възможност да се създават нови нейни структури на децентрализирано ниво и че това противоречи на българската Конституция. 

Съпартиецът ѝ Бранимир Балачев заяви, че очевидно идеята е да се създаде "прокуратура в прокуратурата, защото не се харесва един човек от тази прокуратура". Крум Зарков от БСП му отвърна, че това, което казва не е критика към организационната структура, която се създава, а критика към самото съществуване на европейската прокуратура. Все пак Балачев продължи да настоява, че европейската прокуратура е отделна стурктура и няма как да стане част от българската съдебна система. 

Екатерина Димитрушева от ПП акцентира върху важността на предложените промени като посочи нуждата от затягане на българската прокуратура според последните доклади на европейските институции, като даде пример с Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Димитрушева заяви, че този законопроект е част от каузата на ПП за нулева корупция и затова ще го подкрепят. 

Атанас Славов (ДБ) смята, че този законопроект е тест дали тези, които се кълнат в евроатлантическите ценности, наистина са готови да отстояват върховенството на правото.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че недъзите посочени от ЕС, не засягат само съдебната власт. "Трябва ли тогава да си внесем, освен независими прокрурори, чужди депутати и министри?", попита той. 

"Може би този законопроект породи толкова голяма опозиция, защото тези европейски делегирани прокурори няма да се държат под око от Гешев. Като имат собствено деловодство това вероятно ще им помогне да не е така", заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Според него, ако този законопроект не помогне на българската прокуратура да заработи, то поне ще направи така, че европейската прокуратура да функционира в България "по европейски". 

Въпреки че депутатите вече спореха от близо 3 часа и дебатът започна да буксува, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев внезапно поиска 30-минутна почивка от името на парламентарната си група. С това се наложи зам.-председателят на НС Мирослав Иванов обяви 20 минути пауза. 

След почивката дебатът продължи още малко време с изказвания в същия дух на предишните, след което депутатите приеха законопроекта на първо четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews