Четирима отиват на съд за измами с ДДС

OFFNews 09 февруари 2022 в 12:45 1431 0

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу четири души за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала на територията на София и Николаево, област Стара Загора, като щетите за бюджета са за над 900 000 лв. от дължим, но невнесен ДДС, съобщават от прокуратурата.

Предадените на съд търгували с горива (газ, петрол и петролни продукти) чрез контролирано от тях дружество, офшорна собственост. Горивата пристигали като вътрешнообщностни доставки от държави в ЕС, за които получателят не дължи ДДС.

За да получат по-голяма печалба и да станат по-конкурентоспособни на пазара, участниците в групата започнали да внасят горива не от името на реално действащото търговско дружество, а на създадени и контролирани от тях фирми от типа „липсващ търговец“.

Кухите дружества симулирали документално продажби към реалния получател. Това давало възможност на действителния получател на горивата да приспада данъчен кредит по издадените фактури.

За да се прикрие измамната схема, горивата и петролните продукти били влагани по документи в данъчен склад, собственост на дружеството реален получател.

Предстои Специализираният съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!