Четат показанията на тайни свидетели срещу Ахмед Муса

OFFNews 17 ноември 2016 в 07:20 3560 1

Четат показанията на тайни свидетели срещу Ахмед Муса

Очаква се днес да бъдат разпитани още двама от общо шестимата тайни свидетели в делото за проповядване на радикален ислям и идеите на "Ислямска държава", което се гледа в Окръжния съд в Пазарджик.

Свидетелите няма да присъстват в съдебната зала, а пред съда ще бъдат прочетени показанията им, дадени по време на досъдебното производство.

На предишното заседание по делото в края на октомври бяха оповестени показанията на друг таен свидетел, според когото подсъдимият проповедник Ахмед Муса е призовавал в проповедите си хората да не се подчиняват на законите на държавата, да не гласуват на избори и да заемат позиции на страната на джихадистката организация.

Защитата на обвиняемите ще има възможност да зададе въпроси, които ще бъдат предадени на свидетелите със скрита самоличност, а отговорите им отново ще бъдат прочетени в съдебната зала.

Делото за проповядване на идеите на "Ислямска държава" беше върнато от Върховния касационен съд (ВКС) с мотивите, че прокуратурата не е доказала имамът да е проповядвал антидемократична идеология. През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „Ал Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови