Ахмед Муса Ахмед и петимата му сподвижници остават в ареста

OFFNews 12 февруари 2015 в 15:56 2760 0

Ахмед Муса Ахмед и петимата му сподвижници остават в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди оставането в ареста на Ахмед Муса Ахмед и петимата му привърженици. Обвиненията срещу тях са за пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Адвокатите поискаха по-леки мерки за неотклонение с мотива, че шестимата са дали обяснения и няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, съобщи БНР. Прокуратурата беше категорична, че трябва да останат в ареста. Държавното обвинение се позова на показанията на защитения свидетел 001, според които Ахмед Муса Ахмед е заявявал пред привържениците си: „В Сирия се бият наши братя. Ние трябва да станем достатъчно хора, за да направим „Ислямска държава” и тук”.

Припомнено беше също, че Ахмед и негови поддръжници са прекарвали през България към Сирия чужди граждани. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Междувременно друг състав на Пловдивския апелативен съд се произнесе в закрито заседание по исканията на защитата по делото за проповядване на антидемократична идеология, по което Ахмед Муса Ахмед обжалва наложената му присъда от 1,5 година затвор. В жалбата са включени имената и на останалите 12 имами и религиозни водачи, които са с по-леки наказания.

Магистратите назначават експертиза, която да бъде извършена от специалист арабист. За вещо лице е посочен проф. Йордан Пеев, преподавател в Софийския университет и в Сорбоната. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7-ми и 8-ми април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови