Делото Иванчева - два сценария, едно клекало и благодарност към двете подсъдими

СРС показа: Дюлгеров смята точно до стотинка своя дял, прокуратура и 15 хил. лева в един запис

Юлиана Ончева Последна промяна на 05 декември 2018 в 15:25 8712 3

Има сценарий Десислава Иванчева да бъде представена за жертва на правосъдието. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров днес. 

Има сценарий за набеждаване на Иванчева, твърдят защитниците на подсъдимата бивша кметица на района.

Между двата сценария е тоалетната-клекало в килията на Иванчева. Както и точните сметки на третия подсъдим като посредник по делото за подкуп Петко Дюлгеров - "Работя за 15, може и 20%, казва той, както стана ясно от СРС в съдебната зала вчера. Дюлгеров бе задържан с 14 000 евро на 17 април, което си е точно 20% от записания в материалите по делото 70 000 евро рушвет. 

Какво още показаха "бръмбарите": Името на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, обвинена в получаване на подкуп от строителя Александър Ваклин, не се споменава в изслушаните до момента записи от подслушването между Дюлгеров и бизнесмена Ваклин. И още - Дюлгеров казва: "Тя отначало не искаше и дума да става, но направих всичко възможно. Което звучи по-скоро като подбудителство към взимане на подкуп, не като обикновено посредничество при сделка за рушвет. СРС-та разкриха и че Иванчева категорично не иска среща с Ваклин, за да му дава гаранции за проектите му в "Младост" срещу парите. 

Според бившия пиар на Иванчева най-важното от изслушаните записи в съдебната зала е, че на един от тях се чува: "Ти не знам дали знаеш, аз имам оферта, специализираната прокуратура за 15 хил. лв., те да я направят". Прокуратурата призна само, че се чуват думите "прокуратура" и "15 хил. лева".

Съдия Иво Хинов пък не можа да прецени каква точно е репликата, заради лошия запис. 

Който и какъвто сценарий да развива, каквито и думи да чува или да не чува в СРС, едно е сигурно - Иванчева и подсъдимата заедно с нея Биляна Петрова заслужават и благодарност от цялото общество. Защото - покрай почти кверулантския брой жалби от ареста, двете жени успяха да раздрусат правосъдните органи, най-общо казано, от служителите на съдебна охрана до правосъдния министър Цецка Цачева. 

И нещо може би още по-важно - принудиха обществото ни да се вгледа зад стените и решетките на едни от най-недостъпните места във всяка държава и да се замисли за достойнството на всеки човек, пък бил той и подсъдим, или дори осъден престъпник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

4

Диди

25.12 2018 в 19:34

За съжаление има глупаци, които се утешават с това, че и на други им е лошо. Нещо като във вицовете за шопите.

9009

3

Mi

05.12 2018 в 19:46

bls ти да не си Цецка Цачева?

"В колко български домове тоалетните са извън сградата в двора. Колко български домове нямат течаща вода."

12721

1

bls

05.12 2018 в 17:07

Е хайде преди да мислим толкова много за достойнството на подсъдимите и осъдените да се погрижим за достойнството на хората, които не са обвинени (или осъдени) за престъпления. Преди да мислим за достойнството на убийците, изнасилвачите, подкупните служители и тн. да подсигурим достойнството на нормалните граждани. И най-вече - като гледах снимките в ареста съм напълно убеден, че има страшно много хора наши съграждани, които не разполагат дори с тези условия и там би им се сторило лукс.