Мая Манолова показа килията на Иванчева (снимки)

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2018 в 16:02 14546 4

Жалбата на задържаните Десислава Иванчева и Биляна Петрова за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна. 

Това е установила проверка на Националния превантивен механизъм /б.р. дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода/.

След сигнал до Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест, съобщиха от екипа на омбудсмана.  

Мая Манолова е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия. 

Екипът на НПМ на място установи влажни стени и мокри петна в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух. 

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. 

Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова. 

В понеделник служба "Изпълнение на наказанията" – София, която управлява арестите в столицата, обяви, че всичко в арестите на бул. "Г.М. Димитров" № 42 и на ул. "М-р Г.Векилски" № 2. "Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство", обяви службата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12738

4

Mr Hivaga

29.11 2018 в 23:15

Снимките са политизирани ,а ремонта не е завършен !

11671

3

безпартийна

29.11 2018 в 19:35

Факт е, че след като Иванчева е в ареста, Ваклин е получил разрешение за строеж. Това е най-малкото благодарност за неговата услуга. А Иванчева и Петрова са СГОТВЕНИ, защото много се отличават от обичайното статукво. Дай Боже, двете жени да устоят на гаврата над тях.

13510

2

Mayya

29.11 2018 в 16:55

Интересно предишните три проверки какво са констатирали и предписали, та хала сега да е тоя. И тия дето откровено си лъжат, че всичко е наред - кво ги прайм сега. Е, нема друга държава с такъв мат'рял :-(

6000

1

Потев

29.11 2018 в 16:50

АЗ МИСЛЯ ЧЕ ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ СА Я СГОВИЛИ, ТЕ СА ПЛАЩАЛИ ВИНАГИ ПОДКУПИ / ЩОТО ВСИЧКИ РАЗРЕШЕНИЯ СЕ ИЗДАВАТ ТАКА/ ДАЖЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ В ОБЩИНИТЕ РАБОТЯТ ГЛАВНО ЗА ТЯХ, ПРОСТО ИВАНЧЕВА Е ОПИТАЛА ДА ПОСТАВИ СВОИ ПРАВИЛА И СА Я ПРЕЦАКАЛИ, ВЪЗМОЖНО Е И ДА ИМА ПОЛИЦАИ В СХЕМАТА