380 000 лева кръвнина поискаха роднините на убития командос Емил Шарков

OFFNews 16 март 2015 в 15:02 3409 1

Снимка БГНЕС-АРХИВ

Граждански иск за 380 000 лева поискаха роднините на убития спецполицай Емил Шарков пред Окръжния съд във Велико Търново. За причинени неимуществени вреди са предявени граждански искове от съпругата, детето, майката и бащата на загиналия командос. Един от пострадалите при престелката в Лясковец барети също е предявил граждански иск в размер на 50 000 лв.

Първото заседание по делото срещу 54-годишния Петко Петков започна при засилени мерки за сигурност. Мъжът е обвинен за смъртта на спецполицая Емил Шарков и за раняването на още няколко барети при злополучната операция по отнемането на незаконните му оръжия. Процесът протече при закрити врата, тъй като в материалите по делото има секретни документи, свързани с провеждането на операцията.

Стрелецът от Лясковец Петко Петков днес заяви пред магистратите, че е невинен и ще го докаже. В съдебната зала обвиняемият не е признал вината си и е отказал делото да се гледа по съкратената процедура. Прокурорът по делото е прочел обвинителния акт на Петков, дълъг над 80 страници в съдебната зала.

На делото присъстваха бащата на убития командос, който е частен обвинител. В съда дойде и майката на Шарков - Ваня Рибчева.

„Да бъде благодарен, че не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационнно се полага смъртна присъда”, заяви Рибчева. „Много неща се казаха в медиите. Едно нещо искам да кажа, че съгласно Българската конституция и НПК обвиняемият е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда”, коментира защитникът на Петков адвокат Виктор Костов, цитиран от bTV.

Следващото заседание е насрочено за периода от 7 до 22 май. Пред съда се очаква да бъдат разпитани над 100 свидетели и вещи лица. Класифицираната информация е свързана с имената на участващите барети, подготовката, стратегията и тактиката им в злополучния 14 март 2014 година, когато Петко застреля Емил Шарков при акцията в дома му за изземване на незаконно оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови