Съдът отмени уволнението на полицай от акцията в Лясковец

Ивайло Анев 24 януари 2015 в 19:04 5510 0

Великотърновският административен съд отмени уволнението на един от служителите, набедени от ръководството на МВР за провала на акцията в Лясковец, при която бе убит спецполицаи, съобщи "Правен свят".

Според заповедта за уволнение на Радослав Георгиев той е уронил грубо престижа на службата, като са изброени 4 нарушения на Етичния кодекс. Съдът обаче е преценил, че полицаят може да носи дисциплинарна отговорност само заради непознаването на кодекса и изискването да се дава точен и обективен отчет за възложените и изпълнени задачи.

Според съда в този случай Георгиев може да бъде наказан само с "порицание", но не и с уволнение. Относно конкретната задача съдът е преценил, че отговорност носи не само уволненият полицай.

През март м.н. главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни пред парламентарната вътрешна комисия, че плановете на баретите да арестуват изненадващо Петко Петков от Лясковец, били провалени от двама оперативни работници на криминалния сектор на полицията във Велико Търново, единият от които бе именно Георгиев.

Ден преди началото на акцията, проведена на 14 март м.г., двамата цивилни полицаи отишли пред дома на 53-годишния Петков, за да направят снимки, въпреки че това било направено цяла седмица по-рано от служители на полицейското управление в Горна Оряховица.

Според уверенията на Лазаров действията на двамата снимащи не са били "съгласувани, резюлирани, заповядвани или както там го наречете", от нито един техен пряк началник или ръководител на по-високо ниво, ангажиран с подготовката на акцията. Докато са били пред апартамента му, те са разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като са накарали единия от тях да вземе камера, да отиде до входната врата на Петков, да позвъни на звънеца и през цялото това време да снима.

Според Лазаров всичко това е било забелязано от Петков, като двамата цивилни полицаи също са забелязали, че Петков ги е видял. Двамата не са докладвали този факт на шефовете си във Велико Търново. Предоставили са единствено новите снимки на жилището му, които са били изпратени в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!