Върнаха за ново разглеждане делото срещу стрелеца от Лясковец

OFFNews 08 януари 2015 в 14:40 3709 0

Върнаха за ново разглеждане делото срещу стрелеца от Лясковец

Делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков е върнато за ново разглеждане.

Великотърновският окръжен съд смята, че в досъдебното производство са допуснати нарушения, свързани с прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация.

По-късно от прокуратурата уточниха, че конкретната причина е това, че в обвинителния акт са посочени само инициалите на пострадалите служители от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Според законовите разпоредби в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и според становище на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) самоличността на служителите от СОБТ съставлява класифицирана информация - „държавна тайна“. С оглед запазване на законовите разпоредби, ОП – В. Търново е посочила в обвинителния акт единствено инициалите на служителите от СОБТ, се посочва в съобщение на прокуратурата.

При акцията миналата година барикадиралият се в жилището си Петков стреля и уби командоса Емил Шарков. Обвинението към Петко Петков е, че на 14 март 2014 г. предумишлено е направил опит да убие повече от едно лице – шестима полицейски служители, като единият от тях е загинал. На Петков е повдигнато и обвинение за незаконно съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови