12 години затвор може да получи Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

OFFNews 13 ноември 2017 в 13:11 10649 1

Йоан Матев може да получи 12 години за убийството в Борисовата градина

Снимка Николай Варадинов / Булфото

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина в София на 2 юни 2015 г.

От Софийската градска прокуратура (СГП) съобщават, че Матев ще отговаря пред съда за това, че е съзнавал какво върши и умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание поради обезкървяването на мозъчните структури. Той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него, уточняват от прокуратурата.

В съобщението на държавното обвинение не се уточнява какъв е мотивът за убийството. Посочва се единствено, че двамата се срещнали случайно на пейка в парка. "Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия", пише в съобщението.

Според прокуратурата убийството е извършено с удари с нож, който Матев "обичайно носел в себе си". Ножът беше открит в близост до местопрестъплението.

След случая Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.

Миналата седмица Софийският градски съд (СГС) пусна на свобода Матев. Moтивът на съда е, че е изтекъл законовият срок за задържането на Матев. По време на убийството Йоан е бил непълнолетен, затова и предвиденото в закона наказание е намалено под минимума. Властите нямат право и да го задържат под стража за повече от 8 месеца, а до този момент прокуратурата е трябвало да внесе обвинителния акт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

13.11 2017 в 13:20

А така, пуснете го и няма да го видите повече... За син на колега трябва да има някакъв начин, нали МИЛИЦИОНЕРИ???