Съдът реши да пусне от ареста обвинения за убийството в Борисовата градина

OFFNews 07 ноември 2017 в 15:19 12304 0

Съдът реши да пусне от ареста обвинения за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд (СГС) пусна на свобода Йоан Матев, който е обвинен за убийството в Борисовата градина. През лятото на 2015 година там беше намушкан ученика Георги Игнатов, а нападателят му остана неизвестен за разследващите близо две години.

От най-тежката мярка - задържане под стража, във вторник съдът му наложи най-леката - подписка, съобщава Нова тв.

Moтивът на съда е, че е изтекъл законовият срок за задържането на Матев. По време на убийството Йоан е бил непълнолетен, затова и предвиденото в закона наказание е намалено под минимума. Властите нямат право и да го задържат под стража за повече от 8 месеца. Този срок е изтекъл преди две седмици, което е и причината адвокатите му да поискат освобождаването му.

Досега прокуратурата е трябвало да вкара делото в съда, каза съдията в процеса.

Матев обаче няма да излезе веднага от ареста, тъй като предстои прокуратурата да протестира решението на съда. Очаква се решението да бъде взето окончателно на 14 ноември, когато ще се проведе заседание на втората съдебна инстанция. 

Две години след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина прокуратурата смята, че Йоан Матев е вероятният извършител. Причината - макар по намереното оръжие да няма отпечатъци или ДНК, всички доказателства водели именно към него. Подкрепят ги и показанията на брат му Марсел - човекът, който е завел полицаите при захвърления в шахта нож.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови