Ще се превърне ли USB Type-C в стандарт при зарядните за лаптоп?

OFFNews 02 ноември 2021 в 16:17 488 0

Ако сте ползвали мобилни устройства на различни производители, знаете, че много често всяко от тях работи със специфично зарядно. Обикновено се стига до момента, в който надписвате всичките адаптери, за да може в крайна сметка да не забравите кой с кой точно уред работи.

Това е проблем, който съществува вече повече от две десетилетия, но все още не е трайно решен. Така например стандартите за зарядни за мобилни телефони в началото на века бяха над 30, а сега основните се броят на пръстите на една ръка. При лаптопите също има напредък, но като чели там нещата се случват по-бавно.

Лъч светлина в тунела се забелязва през последните 2 години, в които все повече модели лаптопи идват със зарядни, използващи стандарта USB Type-C. Нека разгледаме по-подробно какво представлява той и защо е фаворитът за бъдещ стандарт за зарядно за лаптоп.

Какво представлява USB Type-C?

По-активните потребители вече се запознати с USB Type-C. Той е базиран на USB 3.0, но използва двустранен конектор с 24 пина, който е напълно симетричен. Това означава, че няма "горна" и "долна" страна, която да тормози потребителите, когато се опитват да включат кабела в устройството си.

До голяма степен, точното определение за Type-C конектора е "универсален". Той поддържа едновременно различни протоколи, като може да замени не само връзката за пренос на данни, но и пренос на аудио и видео потоци, както и да захранва устройства с впечатляващите до 100W мощност.

За сравнение, USB 2.0 предоставя възможност за захранване с 2.5W (много, ама много бавно зареждане на батерията на телефона Ви). USB 3.0 повиши чувствително капацитета до 4.5W, а USB 3.1 направо ни "отвя главите" със своите 15W.

Защо това ни интересува?

Стандартизирането на зарядните устройства за лаптопи е важна тема не само за технологичния свят, а и за всички хора, защото в днешно време са малцина тези, които не ползват преносим компютър в ежедневието си.

Постигането на единен стандарт при зарядните за лаптопи (а и мобилни устройства) ще спести на всички тези хора разходи, защото ще могат да закупуват новите си устройства без зарядни и да ползват тези от старите, които вече притежават. Но не само - ще спести място в претъпканите с всевъзможни адаптери шкафове, а също така и огромни количества електронни отпадъци, които иначе биха отишли отчасти в природата. Но най-важното е, че ще улесни ежедневното съществуване, позволявайки да зареждате вашите устройства с различни зарядни, без да се притеснявате за тяхната съвместимост.

Какви са предимствата на USB Type-C?

Най-важното предимство на USB Type-C стандарта от гледна точка на зарядно за лаптоп, е че наличните на пазара в момента варианти могат да зареждат с до 100W мощност, което е достатъчно за повечето преносими компютри. В момента се тестват и подобрени версии, които биха могли да зареждат с до 250W, което би сработило и за “по-тежки” геймърски машини.

Възможността за преноса на по-голямо количество енергия по кабела позволява и директното зареждане на монитори и други видове периферия.

Към всичко това трябва да добавим и възможността за намаляването на броя букси, които производителите на лаптопи ще е необходимо да имплементират в техните компютри вбъдеще. Защото реално през USB Type-C буксата вие можете не само да зареждате компютъра си, но и да я ползвате, за да включите слушалки, монитор и други устройства.

USB Type-C предлага широко разнообразие от функции, което кара потребителите да се чувстват всемогъщи. А, в крайна сметка, многофункционалността е нещото, от което се нуждаем в този динамичен свят.

Ще се превърне ли в стандарт за лаптопите?

Има доста големи шансове за това. Съвместимостта на конектора го прави идеален заместител на множеството различни и кой от кой по-големи портове, с които устройствата ви трябва да бъдат оборудвани. Все още има някои недостатъци, свързани с най-вече с възможността за бързо зареждане и това, че за да работи всичко добре, е много важно не само какъв е конектора, а и какъв е свързващия кабел. Проблеми, които са преодолими, но към момента объркват част от потребителите, които искат нещата просто да работят.

Въпреки всички предизвикателства обаче, вече сме все по-близо до деня, в който USB Type-C ще се превърне в доминиращ стандарт за преносими компютри и мобилни устройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови