Ревю: Huawei Watch GT 4 – смарт часовник и моден аксесоар за всеки

Павлин Луканов 18 септември 2023 в 16:38 28625 0

Huawei Watch GT 4

Снимка Huawei

Huawei Watch GT 4

В миналото на ръчните часовници се е разчитало основно за показване на времето, но с течение на годините те се превърнаха и в нещо повече. Така например хората залагаха все повече и на външния вид на тези устройства, като изразяват свои собствени стил, избирайки разнообразни дизайни и каишки.

В днешни дни сме свидетели на налагането на смарт часовниците, които надграждат тези възможности. Вече можете да разчитате на часовника си не само за показване на времето, но и за много допълнителни функционалности, като следене на здравето, получаване на детайлна информация за тренировки, както и известия от свързания телефон и разбира се още повече възможности за персонализация. На практика новите смарт часовници вече са неразделен моден аксесоар при избора ни на облекло и дейности. Този тип устройства са и много по-добър избор спрямо обикновените фитнес гривни, които са тясно специализирани и с доста по-посредствена визия.

Всичко това е олицетворено от новата серия смарт часовници на Huawei Watch GT 4, които бяха представени на специално събитие миналата седмица в Барселона. Започваме с това, че тези часовници работят с всички смартфони и свързването им става лесно и бързо, за разлика от решенията на някои други компании.

С Watch GT 4 часовникът отново има място на китката ви, тъй като получавате стилно устройство със съвременен дизайн, което е лесно за работа и още по-лесно за персонализиране. Има версии както за дамите, така и за кавалерите, според размерите. Те от своя страна също се различават по каишките/верижките, използваните материали, цветове и т.н. Заслужава си да акцентираме върху дамските опции, които са фини и с изискана визия, подчертавайки стилния им характер, който може да се впише навсякъде.

Освен, че са красиви, часовниците могат много лесно да бъдат преобразени, отвъд цветовете на конструкцията и каишките. Това е възможно чрез огромния избор от разнообразни циферблати. Можете да слагате различен циферблат за всяка своя дейност, независимо дали сте на работа, спортувате, почивате или се забавлявате. Някои от циферблатите предлагат дори опция за избор на конкретни цветови акценти и функционалности, добавяйки допълнителни детайли.

Поглед отблизо

В настоящото ревю разглеждаме отблизо изцяло стоманената версия на Watch GT 4, който е 46-милиметров модел, като освен него има още няколко варианта с този размер, но и редица по-фини и красиви 41-милиметрови попълнения. Новата серия като цяло е с акцент върху дизайна и предлага много приятна визия и за двете версии, като всяка от тях има своите отличителни белези. Watch GT 4 46 мм е по-голям и с класическа визия, като има октагонален корпус от неръждаема стомана, който впечатлява.

Освен това в конкретната версия верижката на практика се слива с корпуса, което е приятно за окото. Предлагат се още версии със зелена текстилно-силиконова каишка, изработена от рециклирани материали, и съответните акценти, както и с черна гумирана каишка. От друга страна 41 мм версиите са още по-елегантни и по-компактни, като определено ще допаднат на дамската аудитория. Те имат и изящни и красиви акценти, помагайки им да се впишат в различни ситуации и модни решения. Това определено е красив и функционален аксесоар, с който да подчертаете стила си. Часовниците са с версия с класическа каишка от бяла кожа, с миланезе верижката в цвят Light Gold и с двуцветната Piano Key гривна.

Часовниците разполагат с два бутона, като единият е красива мултифункционална коронка. В долната част на конструкцията са разположени сензорите, като е заложено на лека извивка за по-точно отчитане на здравни параметри. Двата модела са и прахо- и водоустойчиви със сертификация IP68 и 50 ATM, което означава, че можете да ги ползвате и при плуване.

Отличен дисплей и плавна работа

Watch GT 4 46мм се характеризира с ярък AMOLED екран с диагонал 1.43 инча и Always On функционалност за постоянно показване на разнообразна информация. Разбира се има избор от огромно разнообразие от циферблати, някои директно на устройството, а други през приложението Huawei Health. Така ще имате възможност да персонализирате допълнително визията според настроението или ситуацията. В случая има и нови уникални добавки, специално разработени за новата серия, включително с разнообразни функционалности.

Свързването със смартфона става чрез приложението Huawei Health, което можете да инсталирате чрез сканиране на QR код от кутията на устройството. Традиционно моделът разчита на Bluetooth за свързване към смартфона и е съвместим със смартфони с Android и iOS/iPhone.

Работата с часовника е интуитивна и бърза, чрез сензорния екран и бутоните, включително коронката. Интерфейсът е плавен и без каквито и да е засечки, а в случая е използвана операционната система HarmonyOS 4. Добавени са и няколко информационни уиджета с комбинация от карти с различни данни, които ви дават директен поглед върху важните за вас параметри.

Watch GT 4 ще ви дава разнообразна информация, включително за времето, фазата на луната, изгрев/залез и т.н. Той също така разполага с вградени високоговорител и микрофон за разговори през свързания смартфон. Така ако телефонът е в другата стая или пък шофирате, можете да приемате обаждания удобно през часовника.

Здраве, спорт и издръжлива батерия

Традиционно смарт часовниците на Huawei разполагат с доста широки възможности по отношение отчитането на здравни показатели и проследяване на тренировки. Това е така и при Watch GT 4, който надгражда над предшественика си. Това е възможно чрез новия TruSeen 5.5+ модул за измерване на сърдечния пулс, комбиниращ фотодиоди и извито стъкло в долната част на корпуса. Към това добавяме и малко „магия“ с изкуствен интелект и получаваме точно измерване дори при по-динамични и тежки тренировки.

Сред възможностите на Watch GT 4 са още измерване наситеността на кръвта с кислород (SpO2), включително и постоянно, както и на температурата на кожата. Разбира се сред отчитаните параметри са още и стрес и менструален цикъл, като тук има нови възможности за следене и отбелязване чрез технологии с изкуствен интелект за по-добро предвиждане. За целта се използват данни от редица сензори, включително и този за измерване на температурата. Има възможност дори за известие за периода на овулацията, което може да е доста полезно при опити за забременяване. Подобрения има и в качеството на съня, като в това отношение е заложено на системата TruSleep 3.0, генерира повече детайли, включително анализирайки дишането.

Геймификацията е един отличен начин за поддържане на здравословен начин на живот, а в това отношение Watch GT 4 реализира тази черта чрез обновените Activity Rings. В тях задавате дневните си цели и виждате напредъка си директно на екрана. Друга добавка в това направление са новите медали и предизвикателства за активност. Вече имате опция и да проследявате прихода и разхода си на калории чрез приложението Stay Fit. То дава възможност и за анализ на приема и изгарянето на калории, но също така и планове за промяна на теглото.

Watch GT 4 може да бъде и вашият личен фитнес помощник, като има над 100 спортни режима за проследяване. Те са наистина разнообразни и за всекиго има по нещо, от плуване и ски до тичане и колоездене. Заслужава си да отбележим, че моделът може да проследява още игра на футбол и електронни спортове, което ще е от полза за много потребители. За точното отчитане на тренировките на открито има двучестотна GNSS система. Това позволява на часовника да записва маршрута ви и след това да можете да го проследите обратно, дори без свързан телефон.

При приключване на дадена дейност, която сте активирали, данните се предават директно към приложението Huawei Health. Тук виждате детайлите на разнообразни показатели и можете да споделите постиженията си.

Стигаме и до една от силните черти на предложенията на Huawei, не само в линията Watch GT, а именно издръжливостта на батерията. Тук няма разочарования и 46-милиметровата версия идва с издръжливост до две седмици с едно зареждане, което е добра новина. По-малкият вариант издържа до седмица с един заряд. Иначе зареждането става безжично и можете да използвате други зарядни, отвъд това в комплекта, стига те да поддържат стандарта Qi.

Финални думи

Часовникът отдавна не е просто часовник. От няколко години сме в света на дигиталните носими джаджи, които стават неразделна част от ежедневието ни, като те вече не са хич скучни. Доказателство за това е Huawei Watch GT 4. Моделите в серията са страхотен моден аксесоар, стилен спътник в ежедневието и на работа, но също така спортен помощник и двигател за по-здравословен начин на живот.

Смарт часовниците са изискани, но същевременно мощни, работят бързо и просто вършат работа в ежедневието. Към това добавяме и издръжливата батерия за постигане на оптимална комбинация от стил и функционалност.

Цени и наличности

За българския пазар серията Huawei Watch GT 4 ще включва три варианта с диаметър 46мм, предназначени предимно за кавалерите, и още три, с диаметър 41мм, ориентирани към дамската аудитория.

По-големият модел идва в класическо черно, с черна каишка от ергономичен флуороеластомер, на препоръчителна цена 499 лева. Отличителен вариант в серията е зеленият Rainforest Green GMT, чиято текстилно-силиконова каишка е изработена от рециклирани материали, а корпусът е с двуцветен пръстен, специално разработен за активно следящите времето в две часови зони. Неговата препоръчителна цена е 539 лева. Серията включва и подчертано класически бизнес модел със стоманена интегрирана гривна, на цена 699 лева. Всички цитирани цени са в комплект с Huawei FreeBuds SE 2.

Дамските варианти са подчертано олекотени и елегантни и също идват у нас в комплект с FreeBuds SE 2. Версията с класическа каишка от бяла кожа е на цена 499 лева, тази с миланезе верижката в цвят Light Gold е на 599 лева, а двуцветната Piano Key гривна, в дизайн, вдъхновен от класическите бижута, на база на стомана и фини златисти елементи, е с препоръчителна цена 799 лева в комплекта с FreeBuds SE 2.

До 1 октомври 2023 г. включително, можете да поръчате черния и зеления Watch GT 4 46 мм, както Watch GT 4 41мм с бяла кожена каишка и миланезе версията в Light Gold, в комплект с Huawei FreeBuds SE 2, на горепосочените цени. До 15 октомври 2023г. включително може да поръчате Watch GT 4 46 мм с класическа интегрирана стоманена гривна, както и Watch GT 4 41 мм със стоманена верижка със златисти елементи (Piano Key гривна), в комплект с Huawei FreeBuds SE 2.

Офертите са налични за партньорската мрежа на Huawei България, която включва – А1, Виваком, Yettel, Технополис, Зора и избрани партньори на дистрибутора Polycomp. Цветът на слушалките в комплекта е бял.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!