Президентът на Emirates нарече ситуацията с 5G в САЩ престъпна и безотговорна

OFFNews 20 януари 2022 в 13:01 6162 0

Снимка Pixabay

Президентът на авиокомпанията Emirates обяви, че превозвачът не е бил наясно с някои от потенциалните проблеми с въвеждането на 5G до вчера сутринта, като нарича ситуацията "една от най-престъпните, напълно безотговорни", които е виждал в кариерата си в авиацията.

Изказването му пред Си Ен Ен идва на фона на опити на международни авиокомпании да променят или отменят полети до Съединените щати заради несигурността относно потенциалните смущения между новите 5G услуги за мобилни телефони и критични самолетни технологии. Emirates отмени полети до девет дестинации в САЩ днес.

Авиокомпании отменят полети за САЩ заради проблеми с 5G мрежата

Президентът на авиопревозвача Тим Кларк заяви, че до вчера сутринта не са били наясно с проблемите "до степен, в която това щеше да застраши безопасността на експлоатацията на нашия самолет и на почти всеки друг оператор на 777 до и от САЩ и в рамките на САЩ".

Федералната авиационна администрация се опасява, че клетъчните антени на 5G в близост до някои летища - а не мобилните устройства на пътниците - могат да нарушат показанията на някои самолетни устройства, предназначени да показват на пилотите на какво разстояние се намират от земята. Тези системи, известни като радарни висотомери, се използват по време на полет и се считат за критично оборудване, посочва Си Ен Ен.

"Бяхме наясно с проблема с 5G. Наясно сме, че всички се опитват да въведат 5G, в края на краищата това е супер готиното бъдеще на която и да е комуникация и информационен поток. Не бяхме запознати с това, че мощността на антените в Съединените щати е удвоена в сравнение с това, което се случва другаде. Не знаехме, че самите антени са поставени във вертикално положение, а не в леко наклонено положение, което след това, взето заедно, компрометира не само радиовисотомерните системи, но и електродистанционната система за управление. Така че на тази база късно снощи взехме решение да преустановим всички наши услуги, докато не получим яснота", добави Тим Кларк.

Запитан какво мисли за ситуацията, той отговаря: "Трябва да бъда толкова откровен, колкото съм обикновено, и да кажа, че това е един от най-престъпните, крайно безотговорни случаи, наречете го както искате, които съм виждал в моята авиационна кариера, тъй като включва органи на правителството, производители, наука и т.н. И знаете ли, идеята, че например правителството на Съединените щати трябва да продаде франчайза си за всички честоти за голяма сума пари. Някой е трябвало да им каже навремето, че рисковете и опасностите, които поставят при използването на определени честоти около полета, аерогари, зони на метрополитени, това е трябвало да бъде направено навремето."

Президентът на Emirates добави, че услугите ще бъдат възстановени, ако бъде спряно разгръщането и бъде премахнат рискът за смущенията на системите на техните самолети при заход за кацане.

Компаниите AT&T и Verizon обявиха във вторник, че ще забавят активирането на 5G на някои кули около определени летища. Въвеждането на безжичната технология в близост до големите летища беше насрочено за сряда.

"Разочаровани сме от неспособността на FAA да направи това, което са направили близо 40 държави, а именно да внедри безопасно 5G технологията, без да нарушава авиационните услуги, и настояваме да го направи своевременно", заяви Меган Кетърър, говорител на AT&T, цитирана от Си Ен Ен.

Администрацията на Байдън приветства отлагането, като заяви в изявление, че "споразумението ще избегне потенциално опустошителни смущения в пътническите пътувания, товарните операции и икономическото ни възстановяване, като същевременно ще позволи повече от 90% от разгръщането на безжичните кули да се осъществи по график".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови