Жертвите на Covid-19 по света надхвърлиха 200 хил. души

Белгия отваря магазините и училищата. В Италия починалите днес са най-малко от 17 март насам

OFFNews Последна промяна на 25 април 2020 в 22:06 2116 1

Повече от 200 000 са жертвите на коронавируса по света, показват данните от платформата на университета "Джонс Хопкинс"

Над 2.8 милиона са потвърдените случаи на заразените от Covid-19.

Смъртните случаи в САЩ надхвърлиха 50 хил. - там е най-смъртоносният взрив на болестта.

На 11 януари китайска държавна медия съобщи за първия смъртен случай, свързан с вируса. Оттогава насам повече от 210 страни и територии съобщиха за болни от Covid-19.

Британското здравно министерство днес обяви, че повече от 20 хил. души са починали в болници в страната от коронавируса. Вътрешният министър Прити Пател описа данните като "трагичен и ужасен случай" и каза, че "цялата нация скърби". Съобщеният брой не включва починалите извън болниците, нито тези в социални домове.

Франция, която включва тези смъртни случаи в статистиката си, обяви, че броят им е нараснал с 369 в събота. Общо починалите в страната са 22 614 от началото на взрива през март досега, но здравните власти казват, че смъртността в болниците намалява и броят на хората в реанимациите спада за 17-и пореден ден.

Белгия също изглежда, че излиза от кризата. Днес министър-председателят Софи Уилмес обяви план за постепенно вдигане на ограничителните мерки. Магазините ще бъдат заработят от 11 май, училищата ще отворят седмица след това, но ще има ограничение за броя на учениците в клас.

Повече от 45 хил. души се заразиха с коронавирус в страната. Над 6 900 бяха смъртните случаи в 11.4-милионната страна, най-високият процент на фона на населението. Повече от половината починали са в домове за социални грижи. Починалите в болници намаляват. В събота смъртните случаи са 241, а 164 от тях са в социални домове, останалите - в болници. Пациентите в реанимациите намаляха до 934.

Смъртните случаи в Италия днес са най-малко от 17 март насам - 415 при 420 вчера. Новорегистрираните заразени са най-малко на последните пет дни - 2 357 при 3 021 в петък. Общият брой на жертвите е 26 384. По този показател страната е втората най-засегната след САЩ.

В Испания починалите през последното денонощие са 378 и достигат 22 902. Вчера броят им бе 367 - най-ниския брой за 24 часа от един месец. Общият брой на заразените достигна 223 759, след като за едно денонощие бяха установени 3995 случая на коронавирус. От началото на епидемията са оздравели 95 708 пациенти.

Испания е една от най-пострадалите от пандемията европейски държави. В средата на март там бе въведено извънредно положение, позволяващ на властите да ограничават предвижването на жителите по цялата страна. Този режим беше удължен до 10 май.

От неделя испанските власти решиха да отслабят ограничителните мерки за децата и те вече ще могат да излизат на разходка. 

В Германия, която се дава за пример по малък брой на починалите, днес около 200 души проведоха протест, недоволни от ограничителните мерки. Протестът бе в Берлин. Чрез него участниците изразиха несъгласието си с ограничаването на някои конституционно гарантирани права в рамките на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

По-рано тази седмица ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) обаче изтъкна възходящата крива на случаите в Африка, Източна Европа, Централна Америка и Южна Африка. Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докато повечето от западноевропейските епидемии са под контрол и болните не се увеличават или намаляват, за много други страни пикът предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови