Зеленски очи в очи с представителя на Русия в Съвета за сигурност на ООН

OFFNews 20 септември 2023 в 21:02 6908 1

Зеленски

Снимка АП/БТА

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски говори днес в Съвета за сигурност на ООН, изправяйки се лице в лице срещу представител на постоянния член на съвета Русия.

"Украйна упражнява правото си на самоотбрана. Подпомагането на Украйна с оръжие в това начинание чрез налагане на санкции и оказване на всеобхватен натиск върху агресора, както и чрез гласуване на съответните резолюции, би означавало да се помогне за защитата на Устава на ООН", подчерта той.

В стремежа си да засили тази подкрепа Зеленски говори и по въпрос, който е важен за много членове на ООН, особено за развиващите се страни от Глобалния юг - реформата на световната организация, по-специално разширяването на Съвета за сигурност, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не трябва да чакаме агресията да приключи. Трябва да действаме сега. Стремежът ни към мир трябва да бъде двигател на реформата", бе категоричен Зеленски.

Докато руската инвазия в Украйна буксува, украинският президент продължава дипломатическата си офанзива в Ню Йорк, където са събрани световните лидери, при забележителното отсъствие на китайския президент Си Цзинпин и руския Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Той беше един от първите, които се изказаха на тази специална, внимателно калибрирана среща, в която участваха повече от шестдесет оратори под председателството на Албания. За първи път от началото на руската инвазия в страната му на 24 февруари 2022 г. президентът Зеленски се обръща лично към Съвета за сигурност на ООН - орган, който е парализиран по този въпрос от разполагащата с право на вето Русия, която е представена на срещата от посланика си Василий Небензя, вместо от външния министър Сергей Лавров. Лавров пристигна в Ню Йорк снощи.

Освен Съединените щати, нито един друг постоянен член на Съвета за сигурност не е представен на най-високо ниво на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Някои дипломати смятат тези отсъствия за лош знак за ООН.

Вчера Зеленски изнесе реч пред Общото събрание на ООН, като отбеляза, че Русия не бива да притежава ядрено оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

21.09 2023 в 12:52

Жалко, че към статията няма публикувана снимка на руССкия посланик НеАбезянза, за да се направи сравнение между момчешката осанка на Президент Зеленски и мазно - тлъстата фигура на посоля, украсена с кръгла плешива кратуна и педофилски ръчички...
 
X

Да помогнем на украинските деца!