Зеленски на наградите 'Златен глобус': Няма да има Трета световна война, това не е трилогия

Украинският президент подписа указ, с който отнема гражданството на четирима депутати от Радата

OFFNews 11 януари 2023 в 09:58 1480 2

Зеленски

Снимка president.gov.ua

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски се обръща към публиката на филмовите награди "Златен глобус" с думите: "Трета световна война няма да има, това не е трилогия".

Според Variety Зеленски е бил представен от актьора и режисьор Шон Пен. Холивудската звезда се запознава със Зеленски през ноември миналата година в Киев, когато снима документален филм за Украйна.

"От ефирната смелост на младите иранци, които се надигат, до винаги настойчивото женско движение в Афганистан. Ясно ни се напомня, че свободата да мечтаеш не е просто човешки лукс, а по-скоро човешка потребност, за която трябва да се борим и да се жертваме. Горд съм, че представлявам човека, който тази вечер е най-откровеният връх на копието, ако свободата да мечтаеш е такова копие", заяви Пен, цитиран от УНИАН.

Зеленски отправи послание към публиката във видеопослание, в което припомня първия "Златен глобус" през 1944 г.

"Втората световна война все още не беше приключила, но ситуацията се беше променила и всички знаеха кой ще победи. Предстояха още битки и сълзи и тогава е създадена наградата "Златен глобус", за да се отличат най-добрите изпълнители от 1943 г... Сега е 2023 г., войната в Украйна все още не е приключила, но ситуацията се променя", каза той.

Президентът подчерта, че вече е ясно кой ще спечели войната. И отбеляза се, че публиката го е аплодирала, когато е обявил прогнозата си за победа на Украйна.

"Предстоят ни още битки и сълзи, но вече мога да кажа със сигурност кой е най-добрият през миналата година - това сте вие. Свободните хора в свободния свят. Тези, които се обединиха около подкрепата за свободния украински народ в общата ни борба за свобода... Трета световна война няма да има, това не е трилогия. Украйна ще спре руската агресия на наша земя", бе категоричен Зеленски.

УНИАН напомня, че Зеленски е бил признат за най-влиятелният човек в Европа, а Путин -  за "губещият на годината". Financial Times го обяви за Мъж на годината, а списание Time определи президента и "украинският дух" за Човек на годината. В края на ноември Зеленски се обърна към лидерите на Г-20, че вече е настъпил моментът, в който войната в Русия трябва да бъде прекратена. "Няма да позволим на Русия да увеличава силите си", подчерта тогава той.

Междувременно Зеленски продължи да изпълнява държавните си задължения и подписа указ за отнемане на украинското гражданство на Виктор Медведчук - проруски политик и братовчед на Владимир Путин. Заедно с него и още трима проруски депутати от Радата са лишени от гражданство - бизнес партньорът на Медведчук Тарас Козак, бизнесменът и бивш собственик на украински медии Андрий Деркач и бившият зам. генерален прокурор на Украйна Ренат Кузмин, съобщи Би Би Си.

Във вечерното си обръщение Зеленски обясни, че това решение е взето "въз основа на материали, подготвени от Службата за сигурност на Украйна и Държавната миграционна служба на Украйна, и в съответствие с конституцията на нашата държава".

Сега украинските власти планират да отнемат мандатите на въпросните депутати.

"Ако народните представители изберат да служат не на народа на Украйна, а на убийците, които са дошли в Украйна, тогава нашите действия ще бъдат адекватни", бе категоричен Зеленски.

Медведчук, Козак и Кузмин представляват във Върховната рада проруската партия "Опозиционна платформа - За живот" (OПЗЖ), а Деркач е независим депутат. Всички те са обвинени в държавна измяна. Четирима политици отдавна са извън Украйна.

В какво ги обвинява Украйна

През 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО) наложи персонални санкции на Медведчук, Козак и Деркач.

През май 2021 г. Медведчук е обвинен в държавна измяна и е поставен под домашен арест.

През април Медведчук, според Киев, се е опитал да избяга от домашен арест и е бил задържан от Службата за сигурност на Украйна.

Освен в държавна измяна братовчедът на Путин е обвинен и в насърчаване на тероризма и опит за кражба на национални ресурси в Крим, който Украйна и светът смятат за временно окупирана територия.

Друго обвинение срещу Медведчук е присвояването от страна на компанията "Прикарпатзахидтранс" на участък от държавния газопровод на стойност над 200 млн. гривни (около 5,4 млн. долара по днешния курс).

През септември миналата година Медведчук и 55 руски военнослужещи бяха разменени за 215 украински пленници, включително командири и бойци от полка "Азов" (признат в Русия за "терористична организация"), които защитаваха завода "Азовстал" в Мариупол.

Бизнес партньорът на Медведчук - Тарас Козак, е обвинен в държавна измяна от май 2021 г., когато е издадена заповед за ареста му. Срещу Козак са повдигнати и обвинения в присвояване на държавни средства в Крим.

През юни 2022 г. СБУ обвинява Андрий Деркач в държавна измяна. Той е заподозрян в създаването на мрежа от охранителни фирми, които да улеснят превземането на Украйна от руските военни.

"По-специално Нардеп е получавал пари от Главното управление на руския генерален щаб за създаване на частни структури за сигурност, които врагът е планирал да използва за завладяване на Украйна", се казва в изявление на СБУ. - На всеки няколко месеца ГРУ отделя по 3-4 млн. долара за изпълнение на плановете си. Както се вижда от материалите по разследването, значителна част от тези средства са отишли в джобовете на Деркач.

През 2020 г. Деркач публикува аудиозапис, който описва като разговор между украинския президент Петро Порошенко и руския лидер Владимир Путин. Преди това той публикува и разговорите между Порошенко и тогавашния вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. В записа мъже с гласове, подобни на тези на Путин и Порошенко, обсъждат бъдещите преговори за Донбас, перспективите за въвеждане на миротворци там и необходимостта от разрешаване на конфликта.

Малко след това Министерството на финансите на САЩ налага санкции срещу Деркач, наричайки го агент на руското правителство.

Според украинската прокуратура в периода 2019-2022 г. Деркач е получил най-малко 567 000 долара от руските разузнавателни служби и агенции за сигурност. "Той е работил с тези пари, като е предприемал различни действия, особено в публичната сфера, насочени към дискредитиране на имиджа на Украйна на международната сцена, влошаване на дипломатическите отношения между САЩ и Украйна, както и към усложняване на интеграцията на Украйна в Европейския съюз и НАТО", заяви Специалната антикорупционна прокуратура на Украйна.

През октомври 2022 г. Държавното бюро за разследване на Украйна обвинява Ренат Кузмин в държавна измяна. Той е заподозрян в разпространение на пропагандни материали във вреда на Украйна, преди и след пълномащабното нахлуване на Русия.

Политиците, лишени от украинско гражданство, все още не са коментирали указа на Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

20.01 2023 в 08:53

За сметка на това рашистките подлоги се изаквате във всяка новина. Ти сам се издаде, че си платен кремълски трол. Продажно мекере, което продава Родината си за жълти копейки.
 
X

Подкастът на OFFNews