Засилваме търговските отношения с Китай

OFFNews 24 ноември 2015 в 10:59 2631 4

Засилваме търговските отношения с Китай

Снимка Министерски съвет

Правителствените ръководители на 16 държави от Централна и Източна Европа участват в Четвърта среща на върха с правителството на Китай, съобщи БНР. България е представена на срещата в град Суджоу от премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Китай със седем министри. Страната ни се надява на засилване на търговията с китайската страна.

Целта на азиатската държава е до 2020 г. да удвои търговския обмен със страните и в контекста на диалога, който се води с Европейския съюз. За България Китай е основен търговски партньор. Нарежда се на второ място след Турция по износ за страни извън Евросъюза. Китай е готов да финансира големи инфраструктурни обекти, да инвестира в зелена икономика, в развитие на технологиите.

Предстои голяма инвестиция в Добрич за построяването на завод за производство на фуражи, обяви министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БНТ. Тя обяви още, че България става все по-привлекателна за Китай по отношение на производството на храни за животни, както и по отношението на износ на слънчоглед и слънчогледово олио.

В четвъртък ще се проведе среща между министър-председателите на всички страни от Централна и Източна Европа и президентът на Китай Си Цзинпин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови