Китай предлага високоскоростна железница Пекин - София

OFFNews 23 ноември 2015 в 07:49 7974 8

Китай преговаря с България за изграждането на Скоростна железница от Пекин до София. Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат на икономическия форум и срещата на китайското правителство с министър-председателя Бойко Борисов в Пекин и Шанхай. 

Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния „път на коприната". Ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България. За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп- връзка с Турция.

Изграждането на железницата бе коментирано и през 2010 г. Тогава Китай покани България да участва в общ проект за високоскоростна железница, която да свърже двете страни и Турция. Това стана по време на срещите на тогавашния транспортен министър Александър Цветков в Пекин с министъра на транспорта на Китайската народна република Ли Шънлин, министъра на железниците Лиу Джъдзюн и местни компании.

У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона „Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона, информира бТВ. Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по кибер сигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори. 

В Китай с премиера Бойко Борисов са вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на външните работи Даниел Митов, на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на икономиката Божидар Лукарски.

България ще опита да осигури финансиране за пътни и жп проекти по време на четвъртата среща на Китай с 16-те страни от Централна и Източна Европа. Фокусът е върху скоростния път Свиленград - Русе и тунела под Шипка. Земеделието и износът на български хранителни стоки в Китай също ще бъде акцент при срещите. По време на икономически форум в Шанхай, организиран от Българската агенция за инвестиции, е предвидено подписването на споразумение за изграждане на завод за българско кисело мляко в Китай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!