WSJ: Израел отлага сухопътната офанзива в Ивицата Газа (обновена)

Нетаняху обяви, че Израел подготвя наземна операция, без да дава подробности

OFFNews 25 октомври 2023 в 19:33 4431 2

Снимка Getty Images

Израел се е съгласил да отложи засега очакваното нахлуване в Ивицата Газа, за да могат Съединените щати разположат в региона противовъздушна отбрана за защита на американските войски там, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски и израелски официални лица.

Американски представители са убедили Израел да изчака със сухопътната офанзива, докато американските системи за противовъздушна отбрана не бъдат разположени, което ще се случи в края на седмицата. 

Пентагонът иска да гарантира безопасността на войските си в Ирак, Сирия, Кувейт, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства с дузина системи за ПВО.

При планирането си Израел взема предвид усилията за предоставяне на хуманитарна помощ в Газа, както и дипломатическите усилия за освобождаване на заложници, държани от терористите на "Хамас".

Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" американските военни и други официални лица смятат, че техните сили ще бъдат обект на нападения от страна на групировки, след като Израел започне сухопътната си инвазия в управляваната от "Хамас" територия.

"Израел подготвя наземна операция в Газа", обяви премиерът Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение към нацията. Той обаче не разкри подробности.

По думите на министър-председателя решението кога израелските сили да влязат в Ивицата Газа ще бъде взето от извънредно съставеното военновременно правителство на Израел.

"Подложихме на масиран обстрел бойците и обектите на "Хамас", унищожихме хиляди терористи и това е само началото. Едновременно с това се готвим за наземна операция. Няма да навлизам в подробности кога, как и с какви сили ще се случи това, нито какви фактори вземаме предвид при планирането, по-голямата част от които не са известни на обществеността и така и трябва да бъде", посочи Нетаняху.

Ройтерс съобщи в понеделник, че Вашингтон е посъветвал Израел да изчака с наземното нападение в Ивицата Газа.

Междувременно "Хамас" заяви, че е изстрелял ракети по южния израелски град Ейлат. В района са се чули експлозии. По-рано управляващата терористична група в Газа съобщи, че е изстреляла ракета от Газа, насочена към общности близо до Хайфа за втори път от началото на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

25.10 2023 в 21:59

Умно решение! Американците навремето се опариха в Ирак смениха тактиката. Вместо на танкове и пехота, наблегнаха на изключително ефикасно разузнаване - следене на комуникации, подкупи, вербуване на местни какво ли не. И когато се налагаше да елиминират някой плъх, пращаха групи от по 5-10 души от специалните части. Извличаха го от къщата му посред нощ без дори и комшиите му да разберат, взимаха му всичко - от мобилния телефон до книгите и го пращаха в лабораториите за анализ. И така разплетоха цялата мрежа на тия тарамбуки. Но това изисква време, търпение и ресурс. Мисля, че Израел разполага с всичко това освен с времето. Но няма как. Една сухопътна военна интервенция в Газа ще е по-скоро наказателна акция

400

1

демотиватор

25.10 2023 в 19:59

Израелците могат използва времето да прокопаят подземен достъп до стотиците километри хамаски тунели под Газа.
Щот' там имало много плъхове за зачистване! (ツ)
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews