Временното примирие в Украйна взе 18 жертви

OFFNews 26 юни 2014 в 15:06 2664 2

Снимка Архив

18 военнослужещи са загинали, а 27 други са ранени по време на седемдневното примирие в Източна Украйна, обявено миналата седмица от украинският президент Петро Порошенко, съобщи "РИА Новости".

Едноседмичният срок за примирие изтича утре, когато е и обявената дата за подписване на договора за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Днес Порошенко заяви на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), че въпреки продължаващите боеве представителите на източните региони са потвърдили намерението си да участват в тристранните преговори Русия-Украйна-ОССЕ.

„Утре е последната възможност за перспективите за мирно решение на въпроса. Имам потвърждение, че буквално преди половин час е бил демонстриран интерес за участие от тяхна страна, 12 часа преди края на срока за прекратяване на огъня”, съобщи украинският президент.

Миналият петък държавният глава обяви, че налага „едностранно прекратяване на огъня“ в рамките на една седмица от страна на Украйна. Целта на „мирния план“ е през този период бунтовниците в Източна Украйна да предадат оръжието си и да се проведат мирни преговори. Тогава Порошенко заяви, че по време на примирието украинските правителствени сили ще стрелят само, ако бъдат нападнати от сепаратисти.

Въпреки първоначалното съгласие на проруските бунтовници да спазват „мирните точки“ на Порошенко, огънят в Донецка и Луганска област продължи постарому и от двете страни на конфликта. Във вторник близо до Славянск бе свален украински военен хеликоптер МИ-8 с най-малко 9 души на борда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!